Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Olimpijske igre “ukrale” gledatelje Morskoj algi

Autor: Velimir Brkić

09.08.2012. 22:00
Olimpijske igre “ukrale” gledatelje Morskoj algi

Foto: Velimir BRKIĆ



Na ljetovanju smo u Pirovcu. Međutim, poslijepodne smo se kupali na plažama Dražica i Soline te večerali u jednom od restorana na biogradskoj rivi. Tijekom šetnje na nagovor 8-godišnjeg sina prijavili smo se na natjecanje i pobijedili, priča Darijo Šarotar čija će obitelj s užitkom jesti pobjednički dalmatinski pršut


Na trećoj po redu zabavnoj, ekološkoj i edukativnoj inačici Sinjske alke pod nazivom Morska alga u Biogradu na Moru se natjecalo sedam ekipa prijavljenih gledatelja na biogradskoj rivi. Pod pokroviteljstvom biogradske Turističke zajednice i budnim okom glavnog suca Stipe Bolanče pobjednici su otac i sin, Darijo i Adrian Šarotar iz Zagreba.
Sinjski alkari i biogradski algari
– Na ljetovanju smo u Pirovcu. Međutim, poslijepodne smo se kupali na plažama Dražica i Soline te večerali u jednom od restorana na biogradskoj rivi. Tijekom šetnje na nagovor 8-godišnjeg sina prijavili smo se na natjecanje i pobijedili, priča Darijo čija će obitelj s užitkom jesti pobjednički dalmatinski pršut.
– Nakon pobjede i pršuta nema nam druge nego iduće ljeto godišnji odmor provesti u Biogradu, najavio je Darijo Šarotar.
Usprkos 5.528 Biograđana i preko 13.000 prijavljenih turista na natjecateljskom polju, nepreglednom i stisnutom na moru između parapeta i privezanih izletničkih brodova te izložbeno-prodajnih štandova na biogradskoj rivi u srijedu navečer tijekom televizijskog prijenosa Olimpijskih igra, vaterpolista, rukometaša i brončane Lucije Zaninović, atraktivna, dinamična i do kraja neizvjesna Morska alga je privukla tek oko 150 gledatelja.
– I dok sinjski alkari to čine s konja, biogradski algari svoje alge na morskoj površini skidaju kopljem ploveći pedalinama. Ekipa sačinjava dva člana i u kvalifikacijskim utrkama u vremenu od 45 i 40 sekundi, a u finalnom ogledu do 30 sekundi, treba u tri navrata algu obješenu nad morem pogoditi kopljem u sridu. Važne su i alge i vrijeme, objašnjavaju pokretači projekta Božidar Rebić, voditelj zadarskog Novog radija i Marina Bolanča, voditeljica udruge Selekta kojoj je cilj promicanje selektivnih vrsta turizma s posebnim naglaskom na očuvanje mora i podmorja te bioraznolikosti.
– U ovoj jedinstvenoj algarskoj igri jedan od ciljeva, uz zabavno-natjecateljski dio je i onaj drugi, edukativni, kazala je Bolanča.
Jedinstvena projekcija morskih algi
Naime, tijekom Morske alge na jedru usidrene jedrilice održana je jedinstvena projekcija morskih algi i snimki otočja pred Biogradom, između ostalog i Galešnjaka, otoka ljubavi. Prikazane su i snimke obalnog pojasa obale u HD rezoluciji, nastale u sklopu projekta izrade filmskog zapisa hrvatskog obalnog pojasa što ga je udruga Obala naših unuka u Rijeci pokrenula još 2008. godine.
– Videozapis je s multimedijalne izložbe koja je postavljena u Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru pod nazivom ‘Panorame obale u doba Riegera i danas’ uz pretisak panorama Dalmacije Giuseppea Riegera koji je sredinom 19. stoljeća nacrtao panoramski izgled istočne obale Jadrana od rta Kampor pred ulazom u pulsku luku do Budve, detaljno će voditelji programa Jelena Sučić i Božo Rebić.
Uz promašaje, ispadanja algi iz koplja i smiješne situacije u moru, koje su zabavile posjetitelje biogradske ekipe predsjednice Ronilačkog kluba Albamaris Katarine Jelić i predsjednika Planinarskog društva Belveder Roberta Pejića, dijelile su tek jedna alga i djelići sekunde do pobjedničkog postolja i pršuta te do domaće spize, riblje i mesne plate u obližnjem restoranu Europa.
– Iako nismo uspjeli obraniti prošlogodišnje prvo mjesto natjecat ćemo se i dogodine, kaže bračni par Irida i Nenad Antić iz Ploče. Ovdje između ostalog ljetuju jer je Iridina majka rođena Lukačić iz Kraja na otoku Pašmanu.