Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

“Šesta flota” usidrena kod mula u Poljani

Autor: Velimir Brkić

09.08.2012. 22:00
“Šesta flota” usidrena kod mula u Poljani

Foto: Velimir BRKIĆ



Riječ je umirovljenicima koji su povratkom iz prekooceanskih zemalja, uglavnom iz Amerike, osnovali jedinstvenu, neformalnu udrugu koja osim druženja, prisjećanja na dane mladosti uz harmoniku gotovo svakog dana zna zapjevati i s veseljem i pjesmom razveseliti i povezati cijelu Poljanu, Sutomišćicu i otok Ugljan


Poljana je naselje i lučica u istoimenoj uvali na središnjem dijelu otoka Ugljana u Zadarskom kanalu. Poljana sa svojih 300 srdačnih i gostoljubivih mještana i 300 bunara, svojom ljepotom i bogatstvom kulturne baštine privlači znatan broj gostiju tijekom ljetnih mjeseci.
“Pojonsko srce”
Mnogi koji su prvi put posjetili Poljanu poželjeli su trajno ostati u njoj. Znatan broj žitelja oženio se i za “fureštkinje”, za djevojke iz Finske, Njemačke, Poljske, Engleske, Belgije, Švicarske, pa čak i s Havaja.
– Ponosni smo na udrugu ‘Pojonsko srce’ koja, predvođena Šimom Ivanovom, Stipom Pavinom zvanim Ćo i drugima, smišlja zabavno-sportske manifestacije za sve žitelje Poljane, Sutomišćice i otoka Ugljana i njihove goste te smo postali sinonimom za dobru zabavu i more smijeha, govore nam na Storin mulu.
Udruga “Pojonsko srce” je već 11 puta organizirala istoimeni malonogometni turnir koji je ove godine na finalnu utakmicu na Sportskom centru Bobac okupio oko tisuću ljudi. Potom sportsko-zabavno natjecanje imenom “Karijoloda”, “Pojonsku regatu”, jedinstvenog potezanja konopa u kojem na dva kraja ravnomjerno sudjeluje cijelo selo i druge manifestacije.
– Poljana je bogodano mjesto na kugli zemaljskoj, raj na zemlji, tvrdi Slovenac Joža, dugogodišnji gost Poljane koja je 1939. godine brojila oko 1.200 stanovnika, a danas tek 300.
KUD Sv. Mihovil iz Poljane čuva tradiciju svoga mjesta, a i sam već postaje dio te tradicije s obzirom na to da djeluje 14 godina.
– Sve ono kroz što smo mi i naši preci godinama prolazili i pohranjivali, ono što smo mi iz KUD-a zadnjih godina, rekli bi naši, ‘čeprkale’, što smo pronalazile i spremale kao brižne majke, nastojale smo okupiti u knjizi ‘Običaji i tradicija Poljane’ te sve to pokazati široj javnosti, govore nam.
Biserno mjesto u zadarskom arhipelagu u sastavu Općine Preko jedno je od najmanjih na otoku Ugljanu. Nadovezuje se na Preko te se nalazi jugoistočno od Sutomišćice. Uvalu omeđuju s jedne strane slikoviti poluotok Sv. Petar s romaničkom crkvicom sv. Petra iz 13. stoljeća te nizovi kuća s druge strane, okruženi uvijek obrađenim vrtovima. Mnoštvo bunara, preko 300, i izvora vode te veliki broj sunčanih sati razlog su da ovdje ljeti i zimi uspijevaju brojne vrste povrća i voća.
Flota puna života
– Jedan od zaštitnih znakova je svakako i ‘šesta flota’ koja će dogodine nabrojiti 20 godina da se usidrila u Poljanu, ponosno će poljanske žene koje su nas kod mjesnog spomenika vješto uvukle u priču o “šestoj floti”.
Riječ je umirovljenicima koji su povratkom iz prekooceanskih zemalja, uglavnom iz Amerike, osnovali jedinstvenu, neformalnu udrugu koja osim druženja, prisjećanja na dane mladosti uz harmoniku gotovo svakog dana zna zapjevati i s veseljem i pjesmom razveseliti i povezati cijelu Poljanu, Sutomišćicu i otok Ugljan.
– Prva harmonika Poljane i otoka Ugljana je 80-godišnji Virgilio Urbančić. U posadi su i Joso Ivanov Kikin, Mario Selin, Venci Mihatov, Marinko Stanin, Branko Luštica, Aldo Grdović, Zvonko Hromin, Đulo Franin, Đenko Babin. Nemojte zaboraviti zapisati i legendarnog, sad pokojnog Radu Hromina, naglašavaju vitalni članovi poljanske posade “šeste flote”.
Prednost življenja u pitomoj, urednoj i gostoljubivoj Poljani je u životu bez stresa. Osim toga, ljudi su vrlo otvoreni, srdačni i spremni bezuvjetno pomoći.
– Dođite nam 16. rujna kada župa Sutomišćica – Poljana slavi blagdan svoje zaštitnice svete Eufemije, mučenice, pozvaše nas iz Šeste flote prije nego zapjevaše “Oj, Pojanke, rano ranke”.
Iz zadarske Foše u Poljanu na otok Ugljan “glisirali su” nas Nikola Grgurev Niks, a natrag Ivan Špar, obojica iz Sutomišćice.