Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Dom iz snova po ocjeni svjetskih stručnjaka

Autor: Valentina Mlađen

09.08.2013. 22:00
Dom iz snova po ocjeni svjetskih stručnjaka


Kožinsku vilu projektirali su Zadranin Šime Babin te Emil Stijepčić kojima će nagrada biti uručena 24. rujna u Londonu na gala večeri u hotelu Grosvenor house u nazočnosti pobjednika iz drugih kategorija te značajnih ulagača iz djelatnosti nekretnina, kao i medija iz cijeloga svijeta


Villa Zara iz Kožina jedan je od najljepših svjetskih primjeraka u arhitekturi individualne gradnje. Odlučio je tako selekcijski tim i ocjenjivački sud od sedamdesetak volontera sastavljenih od uglednih stručnjaka i profesionalaca iz raznih područja koje obuhvaća prestižna arhitektonska nagrada European property award koju je u kategoriji individualne gradnje – kuća za odmor za 2013. godinu dobila tvrtka 3D studio iz Pule za Villu Zara u Kožinu. Nagrada European Property award dio je nagrade International property award, koja obuhvaća cijeli svijet, a dijeli se po regijama Azija-Pacifik, Afrika, Karibi, Centralna i Južna Amerika, SAD, Velika Britanija i Europa. Kožinsku vilu koja je osvojila strane stručnjake, među kojima su i imena poput Andrewa Pantinga, operativnog direktora British Property Federationa, Petera Boltona Kinga, direktora Global Residential of the Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS); Christiana Morrisa, direktora i vlasnika tvrtke za arhitekturu Yotomo Ltd. I drugi, projektirali su Zadranin Šime Babin te Emil Stijepčić. Prijedlog za nagradu dostavila je Vesna Skala iz iste grupacije koja je nakon brojnih kontakata s Londonom i konačno dostavila javnosti sretnu vijest o uspjehu hrvatske gradnje. Nagrada će biti uručena 24. rujna u Londonu na gala večeri u hotelu Grosvenor house hotel u nazočnosti ostalih pobjednika iz drugih kategorija te značajnih ulagača iz djelatnosti nekretnina, kao i medija iz cijeloga svijeta.
Tragom nagrade ekipa Zadarskog lista uputila se na obalu Kožina istražiti kako izgleda dom iz snova po ocjeni svjetskih stručnjaka. Odmah po prilazu do vile prošli smo kroz naselje sličnih velebnih zdanja koja odaju luksuz sa svih strana. Cesta se spušta prema moru, usidrenim jahtama i pogledu na otok Ugljan i Zadarski kanal. Villa Zara, zaista je impresivno zdanje uvjeravamo se već na prvi pogled ulaskom u ograđeni dio dvorišta. Ispred vile u kombinaciji kamena i stakla, tradicije i modernog, leži dvorište s bazenom, “počešljanim” svježim zelenim travnatim tepihom i hortikulturnim uređenjem. Oko kuće i u unutrašnjost vodi nas voditelj gradnje Ivan Jokić, a iako još uvijek nenamještena vizualizacija arhitekata pokazuju svu raskoš kožinske ljepotice. Kuća je, kaže, za ljude koji inače žive u Njemačkoj i točno znaju što žele, a na svoju novu vilu nemaju zamjerke.
Villa Zara smještena je uz more, gotovo pa na samoj obali. Kako je okružena sličnim luksuznim zdanjima projektanti nisu imali nimalo lak zadatak osmisliti kuću koja se uklapa u okoliš, a to uključuje i mediteranski izgled mjesta, a opet stilom prepoznatljivu i različitu od svega do sada viđenog.
– Radi se o modernističkom pristupu i stilu koji sadrži strukturu tradicije interpretirane na nov suvremen način. Upravo zbog toga je ovo isticanje horizontalnih, terasastih vijenaca jer je to, pogotovo u Dalmaciji, jedan arhetip gradnje, kaže jedan od dvojice arhitekata koji su radili na vili Šime Babin. Priznanje iz Londona ili od bilo koje asocijacije podstrek je daljnjem radu i svojevrsna potvrda da su dobro odradili posao, no svakom projektu pristupaju na isti način i uz punu pozornost. Ipak ovdje se dogodila simbioza koja je san svakog arhitekta, a što su Babin i Stijepčić objeručke prihvatili i iskoristili.
– Ovo je zapravo jedan hrabar iskorak kod arhitektonskog izričaja jer odskače od stereotipa u bližoj i daljoj okolici. Bila je to dobra sinergija između investitora, koji je bio izuzetno otvoren prema našim idejama i prijedlozima, i nas. Često se arhitekti ograničavaju, a događa se da se kasnije rade i izmjene na njihovim projektima, no ovdje se sve poklopilo, od investitora do kvalitetnog inženjera gradnje i svega ostaloga što je bilo na visokoj razini. I upravo tome dugujemo ovaj rezultat, kaže Babin.
Tako su uspjeli projektirati raskošnu obiteljsku kuću koja je pogodna, ne samo za odmor već, i za stalno stanovanje i to i ljeti i zimi. A da ovo zdanje svojim stanarima jednoga dana bude udoban dom projektanti su morali misliti na svaku sitnicu te ujedno Villu Zara uklopiti u elemente suvremene arhitekture i stvoriti tzv. “pametnu” kuću koja odgovara najvišim standardima i zahtjevima.
Kuća uz dvorište proteže se na 900-tinjak metara četvornih, a na njeno oblikovanje uvelike su utjecali prirodan pad terena prema moru i sama blizina mora, orijentacija prema jugu i suncu kao i pogled na zadarski kanal i otoke. Smještena na dvije etaže uz suteren Villa komunicira s vanjskim okolišem putem velikih staklenih površina, otvorenih ka jugu i moru. Kako bi se uklopila u okoliš u gradnji su korišteni lokalni materijali kamen, žbuka i drvo, a u unutrašnjosti boravka i soba dodatnu toplinu na podu daje bijeli hrast. Kuhinja i dnevni boravak sa staklenom zidnom stijenom odvojeni su zidom u koji je ugrađen kamin, dok je u spavaćoj sobi zamišljena naglašena igra svjetla i sjena te prekrasan pogled na Zadarski kanal i otok Ugljan. Unatoč velikom broju staklenih površina u sve prozore i stijene ugrađeno je Low E staklo ili staklo niske emisije (low emissivity) koje bitno smanjuje U-vrijednost stakla blokirajući prolaz IR zraka, a istovremeno propuštajući sunčevu svijetlost. Stijene se, također mogu jednostavno zamračiti pritiskom na gumb daljinskog.
 Za obloge pročelja korišteni su laminati prešani pod visokim pritiskom i na taj način se izbjeglo korištenje prirodnog drva u tu svrhu. Takve površine ne zahtijevaju održavanje kakvo bi zahtijevale drvene površine i na taj način je izbjegnuto korištenje premaznih zaštitnih sredstava. Kao podna obloga površine oko bazena umjesto prirodnog drva korištene su letve od kompozitnog materijala. Dijelovi pročelja su obloženi lokalnim benkovačkim kamenom koji je autohton i ugradili su ga lokalni majstori kamenari.
– Sam nukleus iz kojeg je proizišla i Villa Zara potječe iz naselja San Antonio u Vodnjanu, gdje je naša tvrtka prva započela s gradnjom četiri luksuzne urbane vile. Pri projektiranju smo vodili brigu o lokaciji, tradiciji, dizajnu, kao i o potrebama suvremenoa urbanoga i užurbanog čovjeka, kaže Babin. Tako je i Zadar dobio jednu od najluksuznijih vila proisteklu iz iste ideje i pristupa kao i vodnjanske vile, a ovaj zaokret u arhitekturi prepoznat je i potvrđen kao uspješan i od strane stranih stručnjaka.