Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Na ulice izašli portretisti, glazbenici, Rembrandt i faraon

Autor: Valentina Mlađen

09.08.2013. 22:00
Na ulice izašli portretisti, glazbenici, Rembrandt i faraon


Već godinama na zadarsku Kalelargu izlazi i Rembrandt koji se za novčić pristojno nakloni i fotografira s prolaznicima, a ponekad odluči i kihnuti što prestraši turiste koji se iščuđavaju nad njegovom nepomičnošću u slici. Ove godine stigla je i konkurencija od četiri glazbenika-kipa


Sezona se zahuktala, a ona prava ljetna gužva na koju smo se u srpnju žalili da nam ove sezone baš nešto nedostaje i da ima turista, ali nema „movinga” vratila se u punom sjaju. Čim se ugase zrake sunca, na Poluotok se slijeva rijeka turista koji razgledavaju, kupuju, fotografiraju se dok mi domaći koji žurimo na posao ili negdje drugdje tražimo uske i prazne uličice i prolaze koje poznaju samo lokalni ljudi. Da gosti ponešto i ostave u kasi svjedoče i popunjeni štekati, a već nekoliko dana popunjeni su i restorani. U jednom na rivi neku večer gosti su čak strpljivo čekali u redu da se oslobodi stol i tako je jednu grupicu zamjenjivala druga.
A osim ugostiteljskih objekata zarade ponešto i ulični umjetnici, odnosno svi oni koji ljetne večeri provode radno smješteni na potezu od Narodnog trga, preko Kalelarge do kraja šetnice kraj Foruma. Ulični svirači i pjevači, portretisti, anđeli, Rembrandt, faraon… neizostavan su dio ljeta, a iako smo svi mi na njih već naviknuli turisti oduševljeno zastaju fotografiraju, ubace pokoji novčić pa produže dalje.
Zadarski slikar Boris Žuža na ulicama je već godinama, a na Narodnom trgu, zajedno sa svojim kolegama turistima nudi jedinstvenu uspomenu – portret. Iako se, kaže, po špici vidi da je u Zadru veliki broj gostiju potražnja je ove godine puno slabija, a najbrojnije mušterije su kao i uvijek djeca.
 Tu su i ulični pjevači i svirači koji na zadarskim ulicama nisu nepoznanica ni tokom godine, a turisti mogu čuti izvedbe od šansone, rocka, klape pa do tamburice ili čovjeka od sto instrumenta australskog glazbenika Jimmyja Cralla koji svako ljeto navrati u Zadar. Ali tijekom ljeta na zadarskim ulicama nije neobično čuti niti koncert klasične glazbe koji često izvode mladi srednjoškolci ili studenti glazbe i tako možda skupe novac za nove instrumente. Neki dan su posjetitelji mogli čak čuti i indijansku glazbu i to u izvedbi pravog poglavice, ili bi se barem tako moglo zaključiti po velikoj perjanici na njegovoj glavi.
Već godinama na zadarsku Kalelargu izlazi i Rembrandt koji se za novčić pristojno nakloni i fotografira s prolaznicima, a ponekad odluči i kihnuti što prestraši turiste koji se iščuđavaju nad njegovom nepomičnošću u slici. Ove godine stigla je i konkurencija od četiri glazbenika-kipa. Oni imaju i svoju klupicu na koju prolaznici mogu sjesti i fotografrati se, naravno za sitnu naknadu. Ispred Arheološkog muzeja stacioniran je zadarski faraon. I on ponekad uplaši turiste svojim iznenadnim naklonom ili trzajem za što obično zasluži samo aplauz. Nešto dalje u večernjim satima slika grafiter koji sprejevima u desetak minuta naslika najdulje tajne svemira, običan zalazak sunca ili mirnu plovidbu broda.