Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kalmeta:Odluka da ne budem na listi je isključivo moja

09.08.2016. 22:00
Kalmeta:Odluka da ne budem na listi je isključivo moja


Nitko od mene nije tražio da se povučem s liste za IX. jedinicu, to nema nikakve veze s optužnicom jer ću nevinost ionako dokazati. Nakon ovih parlamentarnih izbora sebe više ne vidim kao saborskog zastupnika, želim živjeti i raditi u Zadru, a ne u Zagrebu – Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta nije na HDZ-ovoj listi za IX. izbornu jedinicu – vijest je koja je jučer u nevjerici odjeknula lokalnom političkom scenom. Oporba joj se veseli smatrajući kako je HDZ bitno oslabljen izostankom najkarizmatičnije osobe IX. jedinice, a Kalmetini su stranački suradnici u šoku. No, zadarski gradonačelnik za naš list tvrdi kako ovo ipak nije “friška” odluka, već ju je, kaže, donio davno prije, a u tome ga – dodaje – podržava i novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.
– Ovo je isključivo moja osobna odluka, nitko od mene nije tražio da se povučem s liste za IX. jedinicu. Odluka nema nikakve veze sa optužnicom, uostalom moja nevinost će ionako biti dokazana. Važno mi je i to da sam naišao na potpuno razumijevanje predsjednika stranke Andreja Plenkovića čiji politički program apsolutno podržavam, a donio sam je zato što nakon ovih parlamentarnih izbora sebe više ne vidim kao saborskog zastupnika jer želim živjeti i raditi u Zadru, ne u Zagrebu. I ne želim više, kao već dva puta na parlamentarnim izborima, biti izabran u Sabor, zamrznuti svoj mandat i da umjesto mene neki drugi kolege sjede u Saboru, a ja na listi uzimam nekome mjesto. Prije svega, želim se u svom budućem radu posvetiti dužnosti gradonačelnika Zadra – kaže Kalmeta, dodajući kako je u takvoj perspektivi sasvim logično njegovo povlačenje s liste.
Prilika novom kandidatu
– Tu je još jedna važna stvar, a ta je da sam do sada više puta bio saborski zastupnik i predvodio velike pobjede u IX. izbornoj jedinici, pa smatram kako je dobro da se na ovim izborima mojim neuvrštenjem na listu, a na kojoj sam apsolutno mogao biti, omogući prilika nekom novom licu naše stranke – poručuje čelnik županijskog HDZ-a. O tome zašto je sada obznanio ovu odluku s obzirom da je prijedlog liste za ovu jedinicu Središnjici poslat prije desetak dana, Kalmeta kaže:
– Ovu sam odluku još davno donio i ona je u meni sazrijevala jedno dulje vrijeme. Ali neovisno o tome što nisam na listi, bit ću maksimalno angažiran u predizbornoj kampanji jer to je moja želja, ali i obveza kao predsjednika Županijskog odbora HDZ-a – ističe zadarski gradonačelnik.
Respektabilan član
Plenković je u izjavi novinarima u središnjici HDZ-a naglasio da Kalmetino odustajanje nema nikakve veze s kaznenim postupkom kojeg je protiv njega prošle godine pokrenuo Uskok. Dodao je da razumije i cijeni njegovu odluku, da je Kalmeta izuzetno zaslužan za brz razvoj Zadra, te da s njim stranka računa i u budućnosti. Plenković je tijekom jučerašnjeg dana za službenu internet stranicu HDZ-a izjavio i da je Kalmetina gesta “važan čin političke odgovornosti”, te da on i dalje ostaje “respektabilan član Nacionalnog vijeća HDZ-a” od kojeg se očekuje “veliki doprinos našoj pobjedi u devetoj jedinici”. Dodao je da je Kalmeta “jedan od najiskusnijih članova HDZ-a” te da očekuje da “i dalje nastavi stranci davati svoj doprinos”.
Iako ove izjave izgledaju jako prijateljske, u HDZ-u je postojao veliki pritisak na Kalmetu da se ne kandidira kako bi time pridonio slici novog HDZ-a. Neki u HDZ-u su mišljenja da je Kalmeta napravio logičan korak, nominalno je sam odustao od kandidature i time izbjegao da bude odgovoran za eventualan loš izborni rezultat, a ostao u dobrim odnosima s Plenkovićem ako rezultat bude dobar.
– Osim toga, iako to tako sada možda ne izgleda, Kalmeta ima velike šanse da ga sud oslobodi budući da ga nitko ne tereti, ni ostali optuženici ni svjedoci i da se onda vrati u visoku politiku – kaže jedan član vodstva HDZ-a. USKOK, naime, tereti Kalmetu da je u vrijeme dok je bio ministar prometa zajedno s djelatnicima Ministarstva, HAC-a i HC-a ove državne tvrtke oštetio za 15 milijuna kuna i 850.000 eura. Postupak je trenutačno u fazi potvrđivanja optužnice.
Središnja tijela HDZ-a – predsjedništvo, Nacionalno vijeće i Središnji odbor – u četvrtak će raspravljati o sastavu izbornih lista, te o formalnom usvajanju izbornog programa. Iz stranke i dalje neslužbeno najavljuju da će HDZ liste Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) predati zadnji dan, u subotu 13. kolovoza. To znači da će HDZ ili odustati od tradicije da se liste predaju isti dan kada se o njima raspravlja ili da će se središnja stranačka tijela sastati još jednom, moguće u subotu dopodne kako bi se donijela konačna odluka o sastavu izbornih lista koje će HDZ ponuditi biračima na predstojećim parlamentarnim izborima.