Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

U Zemuniku ‘Ruse’ zamijenili ‘Amerima’

09.08.2016. 22:00
U Zemuniku ‘Ruse’ zamijenili ‘Amerima’


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je opremanje Oružanih snaga RH provedeno u suradnji sa strateškim saveznikom, a Osim vojne ova isporuka ima i političku komponentu
Prinove u zračnu ergelu Oružanih snaga Republike Hrvatske, pet helikoptera Kiowa Warrior OH-58D predstavljeno je jučer u vojarni u Zemuniku u nazočnosti vrhovne zapovjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Riječ je o letjelicama iz projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, a koji će biti u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Prvih pet Kiowa te simulatori i ostala pripadajuća oprema dopremljeni su u vojarnu Zemunik, 30. srpnja ove godine američkim avionom C-5, a isporuka preostalih 11 helikoptera planirana je do kraja 2016. godine.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je kako je opremanje Oružanih snaga RH provedeno u suradnji sa strateškim saveznikom. Osim vojne, rekla je hrvatska predsjednica, ova isporuka ima i političku komponentu a to je privrženost Hrvatske euroatlantskim integracijama.
Doprinos sigurnosti
– Nitko od naših susjeda ne mora se zbog toga bojati. Ovo nije indikator utrke u naoružavanju već doprinos sigurnosti Hrvatske i tek prvi korak u jačanju naših obrambenih sposobnosti, rekla je hrvatska predsjednica aludirajući na izjave koje dolaze iz Srbije.
Štoviše, Kolinda Grabar-Kitarović najavila je opremanje zrakoplovstva novim transportnim helikopterom zapadnog podrijetla jer je dosadašnja tehnika, naglasila je, dolazila iz zemlje koja ne poštuje tuđu nezavisnost.
Prezentaciji Kiowa nazočila je i američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes rekavši kako je ovom isporukom Hrvatska napravila dobar posao.
– Ponosni smo na partnerstvo s Hrvatskom. Naročito na suradnju u misiji KFOR-a na Kosovu. Ovom isporukom mijenja se zrakoplovna oprema sovjetskog tipa. S Hrvatskom, kako je rekao predsjednik Obama, dijelimo univerzalne vrijednosti demokraciju i pluralnost. Hrvatska je posvećena miru i to dokazuje u Libanonu, Kašmiru, Ukrajini te je usvajanjem visokih demokratskih standarda postala predvodnica u Jugoistočnoj Europi, rekla je okupljenima u hangaru 93. ZB Zemunik Julieta Valls Noyes.
Vojna suradnja RH i SAD-a
Na donaciji američke vlade zahvalio je i tehnički ministar obrane Josip Buljević dodajući kako su Kiowe samo jedan segment vojne suradnje RH i SAD-a, vrijedne do sad više stotina milijuna dolara.
Uvođenjem u operativnu uporabu ovog helikoptera Oružane snage RH razvijaju sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka, zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava u helikopteru, čime se osiguravaju pravovremene i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka. Također, unaprijedit će se i sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze.
Za podmirenje ukupno ugovorenih obveza od 34,8 milijuna američkih dolara, dio sredstava u iznosu od 20,1 milijun američkih dolara bit će osigurano iz fondova pomoći Vlade SAD-a, a preostali dio u iznosu od 14,7 milijuna američkih dolara financirat će se iz proračuna MORH-a. Pored navedenog iznosa, MORH je obvezan podmiriti i PDV u iznosu od oko 90 milijuna kuna. Inače, realna nabavna cijena šesnaest novih helikoptera i tri simulatora za obuku je preko 220 milijuna američkih dolara, odnosno oko 1,5 milijardi kuna.