Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ograda kod lanterne na Puntamici mora se ukloniti

11.08.2017. 08:00
Ograda kod  lanterne  na Puntamici mora se  ukloniti


Punta lanterna d.o.o, zakupac svjetionika Oštri rat na Puntamici, mora ukloniti metalnu ogradu kojom je zapasan dio obale, mora i mul. Na ogradi je ujedno postavljeno i uočljivo upozorenje "zabranjen pristup", iako na to nemaju pravo.
Vlasnicima ove zadarske tvrtke, Leku Doćiju i Walteru Hummeru,  obojici s adresama u Austriji, uklanjanje ograde jučer su naložili iz tvrtke  Plovput d.o.o Split, s kojom su prošle godine potpisali ugovor o zakupu  na rok od deset godina.
– U ugovoru o sanaciji i zakupu prostora u svjetioničarskoj zgradi Oštri  rat ne postoji osnova za postavljanje ograde na pomorskom dobru. Odmah po saznanju za ovakvo postupanje stručne službe Plovputa d.o.o.  upozorile su zakupnika te očekujemo da će prostor biti vraćen u prvotno  stanje, na naš upit o legalnosti ograde koja priječi prolaz građanima ispred lanterne s morske strane i pristup gatu izgrađenom prije nekoliko  desteljeća odgovorio je dr.sc. Mate Perišić, dipl.ing., direktor Plovputa.
Da je ograda postavljena nelegalno moglo se zaključiti i iz sadržaja  natječaja za zakup objavljenog u listopadu prošle godine te uvida u katastar. U natječaju su, naime, navedene zemljišne čestice 1445 (kuća,  zgrada i dvor), 1446/1/2 (zgrade i oranica),   1447 (građevinsko zemljište),  1448/2 (šuma), dok se ograđeni gat nalazi na čestici 9315, morska obala  zabilježena je na česticama 2, 1385, 9316-9318, a obala na 66 i 1376.


više u tiskanom ​izdanju