Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrijednost katastarske izmjere 3,2 milijuna kuna

11.08.2017. 12:32
Vrijednost katastarske izmjere 3,2 milijuna kuna


Na istočnom rubu Ravnih kotara, na području k.o. Lišane Ostrovićke i dijelu k.o. Vukšić, započinje katastarska izmjera zemljišta.
– Stanje katastarskih i zemljišnih knjiga je loše. Prve katastarske aktivnosti na području Lišana Ostrovičkih bile su gotovo prije dva stoljeća u vremenu Kraljevine Dalmacije i jedinstvene zadarske crkvene pokrajine koja je obuhvaćala i Split i Dubrovnik, kazao je načelnik Ivica Musić.


Izmjera će obuhvatiti 2.259 hektara
Posjednici nekretnina nakon katastarske izmjere imat će riješeno vlasništvo i više neće imati problema s gospodarenjem svojom imovinom.
– Mi i naši roditelji nismo imali sreće da naslijedimo zemljišta s čistim papirima. Kada riješimo zemljišne knjige bit ćemo u potpunosti svoj na svome. To će donijeti vrijednost kako obiteljskim domaćinstvima, tako i gospodarstvu, poručio je Musić.
Ugovor o obavljanju geodetsko-katastarskih poslova u svrhu izrade katastra nekretnina za dio katastarske općine Lišane Ostrovičke i dio katastarske općine Vukšić zajedno s načelnikom Ivicom Musićem potpisali su Damir Šantek, ravnatelj Državne geodetske uprave, te Zdravko Zorić, direktor Aces d.o.o. Zadar.
– Od katastarske izmjere koja će obuhvatiti 2.259 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta velika su i dugoročna očekivanja, kaže Musić.
Vrijednost ugovora za geodetsko-katastarsku izmjeru iznosi 3.189.095 kuna. Državna geodetska uprava sudjeluje s 40 posto ili 1.275.638 kuna, a Općina Lišane Ostrovičke, odnosno vlasnici nekretnina sudjeluju sa 60 posto ili 1.913.457 kuna.
– Površina obuhvata iznosi 2.259 hektara, od čega u Lišanima 2.205 hektara, a u dijelu Vukšića 54 hektara. Broj zgrada je 250, a broj posjedovnih listova 615. Prema dostupnim podacima, koji ne predstavljaju stvarno stanje, riječ je o ukupno 4.643 katastarske čestice, u Lišanima 4.557, a u Vukšiću 85 katastarskih čestica, ističe Musić.
Najveće koristi Lišane Ostovičke očekuju za gospodarstvo i moguće ulagače jer se radi o strateški važnom projektu.


Uskoro zbor mještana
– To znači da u svakom trenutku svatko, od pojedinaca pa do potencijalnog investitora, pa Općina i svi ostali, znat će se s čime raspolaže. Gruntovno i katastarski će biti potpuno sve skupa sređeno, naglasio je Musić.
Na početku katastarske izmjere je vrlo važna suradnja vlasnika zemljišta, lokalne samouprave i izvođača, geodeta, jer vlasnici moraju kvalitetno označiti svoje parcele za zračno snimanje.
– Vrlo brzo ćemo organizirati zbor mještana na kojemu će se upoznati s cijelom procedurom i onim što trebaju napraviti, najavio je Musić
Pritom je zamolio za suradnju sve sudionike u ovom postupku, prvenstveno mještana bez kojih se ovaj postupak ne može uspješno završiti.
– Nakon provedbe projekta uspostavit će se nova kvalitetna evidencija katastra i zemljišne knjige koja će odražavati stvarno stanje na terenu sa stvarnim vlasnicima i koja onda kao takva može biti osnova za sve suvremene potrebe upravljanja prostorom, razvoj gospodarstva, zaključio je načelnik Musić.




Da se zna čije je što
Cilj katastarske izmjere nije samo definitivno rješavanje imovinskopravnih odnosa, da se zna čije je što vlasništvo, već i brojne druge mogućnosti, poput najjeftinijeg ujedinjenja i podjela parcela, razmjena parcela unutar obitelji, ali i među međašima, pa čak ako vlasnici nekretnina uopće nisu međaši, istaknuo je Musić.