Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Skidajte se do kraja” za otvorenje

Autor:

09.09.2009. 22:00
“Skidajte se do kraja” za otvorenje


Ne bih rekao da je ovogodišnje Zadarsko kazališno ljeto bilo siromašnije, već prije drugačije od dosadašnjih, komentar je Renata Švorinića, ravnatelja Hrvatske kazališne kuće Zadar, na reakcije pojedinaca po završetku ove manifestacije.
– Ove godine smo prvi put otvorili s vlastitom produkcijom, a mislim da se s pet ljudi u tehnici ne može istovremeno raditi i premijera i gostujuće predstave, ističe Švorinić dodajući kako je nemoguće raditi predstave svaki dan iz prostog razloga jer ne postoji takva publika koja bi to mogla pratiti. S druge strane, kad je riječ o posjećenosti, ističe kako je brojka ove godine i bolja nego prijašnjih.
– Profilirali smo se kao dramsko-glazbeni festival koji je prepoznat u regiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, ističe Švorinić. Inače, slijedeće Zadarsko kazališno ljeto otvorit će se još jednom premijerom u vlastitoj porodukciji, a trenutačno je nekoliko naslova u razmatranju.
A dok traje sezona kiselih krastvaca, kako je to uobičajeno kazati za svojevrsnu rupu na kulturnoj sceni, zahuktavaju se pripreme za novu sezonu. Otvorenje kazališne sezone, kad je riječ o dramskom dijelu, zakazano je za 20. listopada s predstavom “Skidajte se do kraja”, u izvedbi Gradskog kazališta Komedija iz Zagreba. A što se tiče vlastite produkcije u veljači nas, kako trenutačno stoje stvari, očekuje “Kate kapularica” Vlahe Stullyja. Po prvi put će se na kazališnim daskama skupa naći polaznici škole sa stalnim glumcima HKK Zadar. Uz ovu predstavu u vlastitoj produkciji nas  očekuju  izvedbe “Nije bila peta bila je deveta”, kao i ponovna izvedba “Željeza”. S ove dvije predstave HKK Zadar će gostovati na festivalu malog kazališta u Sisku (“Nije bila peta bila je deveta”) i u HNK Split (“Željezo”).
– Nadam se da ćemo ponoviti i “Kauboje”, jer se to traži od nas, a ukupno ćemo imati 12 predstava u pretplati, ali i dosta toga van pretplate, kazao je Švorinić. Što se tiče koncertnog dijela sezona započinje 26. listopada koncertom Zagrebačkih solista. A o svemu više na konferenciji za novinare zakazanoj za 21. rujna.