Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Stanovnici neće ni osjetiti vježbu

Autor: Siniša Klarica

09.09.2009. 22:00
Stanovnici neće ni osjetiti vježbu

Foto: Adam VIDAS



Vojarna “Zemunik Donji” koristi se za logističku potporu, no budući da nema pravog streljiva, a zbog buke je ograničeno i kretanje aviona, neće biti buke ili posljedica za okoliš
“Jackal Stone 09” naziv je međunarodne vojne vježbe koja će se na nekoliko lokacija u Hrvatskoj održavati do 27. rujna. Tim povodom danas je u Vojarni Zemunik održana tiskovna konferencija na kojoj su sudjelovali zamjenik zapovjednika vježbe, brigadni general Dražen Šćuri, inače zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, načelnik združenog stožera namjenski organiziranih specijalnih snaga, kapetan bojnog broda Steve Wisotzki i brigadir Nikola Županić, inače zapovjednik Bojne za specijalna djelovanja Hrvatske vojske. Brigadir Županić časnik je primarne odgovornosti za provedbu vježbe, a njegova bojna je i jedan od organizator vježbe.
Jackal Stone 09 , rekao je general Šćuri, je vježba specijalnih snaga na kojoj će sudjelovati oko 1.500 vojnika iz Albanije, Mađarske, Litve, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Švedske, Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. Vježba se provodi u organizaciji Glavnog stožera OS RH i SOCEUR-a – Europskog zapovjedništva za specijalne operacije OS SAD-a. Zapovjednik SOCEUR-a, Frank J. Kisner je i zapovjednik ove NATO-vježbe. General Dražen Šćuri je posebno naglasio da tijekom vježbe neće biti bojevih gađanja, a striktno će se poštivati hrvatske norme zaštite okoliša.
Prema posebnim uvjetima koji se moraju primjenjivati na vojnim vježabama u RH, zbog buke će se čak vježbe zrakoplovstva ograničiti na najmanju moguću mjeru. Na konferenciji je istaknuto da okolni stanovnici neće praktički ni osjetiti da im se u neposrednoj blizini odigrava tako velika vojna vježba.
Većina aktivnosti provodit će se na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, Slunj i u vojarni “Josip Jović” u Udbini, te u akvatoriju Malog Lošinja, Žirja, Visa i Lastova. U svrhu logističke potpore koristit će se vojarne “Zemunik Donji” u Zemuniku kraj Zadra, vojarna “Drgomalj” u Delnicama, te vojarna “Knez Trpimir” u Divuljama.
– Vježba neće imati posebnih troškova. Svaka zemlja sudionica sama snosi troškove koji se odnose na logistiku, smještaj i prijevoz. Troškove prehrane osim za Mađarsku i Švedsku podmiruje američka vojska, a svi sudionici bit će smješteni u vojarnama HV-a.
Po scenariju vježbe postrojbe će se uvježbavati za djelovanje protiv terorizma te u talačkim situacijama. Scenarij se temelji na naporima međunarodne zajednice protiv pobunjenika unutar izmišljene zemlje Freedonije. Na konferenciji su posebno naglasili da fiktivne teroristička organizacija protiv koje će se boriti 1.500 specijalaca, nema naziva, baš da bi se izbjegle politčke usporedbe i konotacije. Cilj vježbe je uništiti sva tri djela te terorističke organizacije.
U Vojarni Eugen Kvaternik u Udbini, 15. rujna, planira se velika pokazna vježba. Od hrvatskih postrojba, na vježbi će uz BSD sudjelovati i Specijalna policija MUP-a RH.


 KONTROVERZE OKO (NE)ZATVARANJA CESTE


Nakon negodovanja javnosti na zatvaranje ceste Zadar – Zemunik, cesta ipak nije zatvorena. Iako to u MORH-u ne potvrđuju, do zatvaranja nije došlo da velika međunarodna vježba ne dobije loš publicitet, a otvoreno se spekulira da je zatvaranje ceste bilo samo ispipavanje pulsa onih koji svakodnevno prolaze tom cestom.
Poznato je da je zatvaranje ceste, kamen spoticanja između ZL Zadar i okolnih općina jer je unatoč postojanju četverotračane „Kalmetine”, to najbrži put do Zadra za mještane Zemunika Donjeg. Stoga su na zatvaranje ceste radi prolaska velikih transportnih zrakoplova najprije reagirali iz Općine Zemunik Donji.
Časnik za odnose s javnošću Jackal Stonea puk. Dražen Jonjić nam je samo rekao:”Kako smo i prije rekli, OS RH ili MORH nisu inzistirale na zatvaranju ceste Zadar – Zemunik. Režim prolaska zrakoplova s civilnog na vojni aerodrom, ostaje isti!”
Međutim, već porušenih 90 metara ograde Zračne luke Zadar, predstavljat će desetak dana stanoviti sigurnosni problem. Protivnici zatvaranja ceste u šali dodaju: „Ionako će ih čuvati najbolji specijalci u Europi!”




 PROMIJENILI KARTE


Jedno od novinarskih pitanja izravno upućenih generalu Šćuriju bilo je:”Jeste li za ovu vježbu nabavili nove karte?” Naime, prije dvije godine, general Šćuri je također prezentirao jednu drugu vježbu, „Noble Midas”. No tom prilikom, koristili su se američki zemljovidi na kojima je otok Palagruža pripadao tad nepostojećoj Jugoslaviji. „Za ovu vježbu, karte smo promijenili, kroz smijeh je rekao general sjećajući se tog neugodnog događaja.


 HUMANITARNA MISIJA


 Uz službeni, vježba ima i humanitarni dio. Tijekom vježbe Hrvatska  inženjerija će postaviti vodovod na području Udbine. Sredstva za nabavku  cijevi, osigurale su Sjedinjene Američke Države, dok će HV odraditi poslove  na njihovom postavljanju.