Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Gverić: U Zadru nemamo problema sa spolno prenosivim bolestima

09.09.2010. 22:00
Gverić: U Zadru nemamo problema sa spolno prenosivim bolestima


Osamdesetih godina u Zadru imali smo i do dvadesetak zabilježenih slučajeva sifilisa godišnje i više od sto slučajeva gonoreje. Međutim, posljednjih godina godišnje se nekad ne pojavi ni jedan slučaj sifilisa, dok je gonoreja svedena na vrlo mali broj, rekao je dr. Gverić ističući da je posljednji slučaj sifilisa imao prije gotovo dvije godine
Nedavni napisi u medijima o pojavi epidemije sifilisa u Hrvatskoj alarmirali su javnost, s obzirom da se vjerovalo da je bolest iskorijenjena 40-ih godina pojavom penicilina. Porast je u Hrvatskoj zabilježen u posljednjih nekoliko godina, a prema podacima objavljenima u javnosti, samo prošle godine zabilježeno je četrdesetak slučajeva. Ako se ne liječi sifilis može dovesti do oštećenja organa pa i smrti. Međutim, kako se čini u Zadru, sifilisa za sada nema. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Zadru nije zabilježen nijedan slučaj, dok dr. Alan Medić, voditelj zadarske Službe za epidemiologiju ističe da se ne radi o epidemiji nego o podacima koji su vjerojatno uzimani kroz duže vremensko razdoblje.
Sifilis u padu
O slučajevima sifilisa, ali i drugih spolnih bolesti razgovarali smo s dermatovenerologom dr. Milom Gverićem. Na početku razgovora istaknuo je da razloga za zabrinutost nema jer je velika mogućnost da se radi o jednom području, a ne cijeloj zemlji.
– U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, uočljiv je trend pada pojave slučajeva sifilisa u posljednjih dvadesetak godina. Međutim, povremeno se javljaju manje, uvjetno rečeno epidemije sifilisa što ne treba značiti uzbunu. Općenito treba naglasiti da u Hrvatskoj, poglavito u Zadru nemamo velikih problema sa spolno prenosivim bolestima, objasnio je dr. Gverić. Stav je potkrijepio brojkama koje govore o stanju u posljednjih dvadesetak godina.
– Osamdesetih godina u Zadru imali smo i do dvadesetak zabilježenih slučajeva sifilisa godišnje i više od sto slučajeva gonoreje. Međutim, posljednjih godina godišnje se nekad ne pojavi ni jedan slučaj sifilisa, dok je gonoreja svedena na vrlo mali broj, rekao je dr. Gverić ističući da je posljednji slučaj sifilisa imao prije gotovo dvije godine. Iako jedna od najopasnijih spolno prenosivih bolesti, sifilis je zapravo vrlo izlječiv. U ranom stadiju otkrivanja dovoljna je samo jedna injekcija antibiotika na bazi penicilina ili nekog drugog za one koji su alergični na penicilin da bi bakterija treponema koja se javlja kao uzročnik sifilisa bila uništena. Problem je duga inkubacija bolesti u organizmu i zbunjujući simptomi.
Puno češći klamidije i HPV
– Dijagnostička slika kod sifiliasa je vrlo šarolika. Uvijek počinje primarnom lezijom, ranicom na mjestu njezina ulaska u organizam. Najčešće je to područje spolnih organa, ali može biti i na nekom drugom dijelu tijela. Ranica ne boli i nakon nekog vremena prođe, a zatim slijedi faza mirovanja, pojašnjava Gverić. Nakon faze mirovanja slijedi drugi stadij koji se očituje različitim osipima po koži koji mogu sličiti drugim kožnim bolestima te zavarati liječnika. Čak i ti simptomi prođu samostalno, a zatim nakon više mjeseci li čak više godina, dok se čovjek osjeća sasvim zdravo može se pojaviti treći stadij kad se bolest manifestira na bilo kojem organu u tijelu sa stvaranjem različitih tumoroidnih promjena, tzv. ulceracija te na koncu može dovesti i do smrti. Mogućnost da se sifilis pojavi kao epidemija u bilo kojem trenutku postoji, no u ovom trenutku daleko smo od nje.
Više nego na sifilis dr. Gverić upozorio je na druge spolno prenosive bolesti koje su puno češće poput klamidije ili HPV-a. Često se pojavljuju bez simptoma, a posljedice koje nose sa sobom vrlo su ozbiljne.
– Klamidijske infekcije te infekcije HPV virusom značajnije su i po broju i po eventualnim posljedicama koje mogu izazvati kod neliječenih slučajeva. Klamidijske infekcije su jedan od najčešćih uzročnika sterilnosti kod žena, dok su neki tipovi HPV virusa kancerogeni i mogu izazvati rak grlića maternice, ističe dr. Gverić. Osim po vrlo ozbiljnim posljedicama bolesti su opasne i zbog teško prepoznatljivih simptoma. U slučajevima klamidije kod žena često nema simptoma u ranim stadijima. Kada se zamijeti upala jajovoda može biti kasno, a posljedica je sterilnost. Slično je i s HPV virusom.
Ugrožena populacija je između 20-ih i 30-ih godina, što je logično s obzirom na njihovu spolnu aktivnost. Nedovoljna edukacija o opasnostima i nezaštićenost tijekom spolnog odnosa rezultiraju neželjenom dijagnozom. U najboljim slučajevima dijagnoza je rano uspostavljena i bolest uspješno izliječena. U najgorim pacijente čeka dugo liječenje ili život sa spolnom bolesti, a prije nego što je dijagnosticirana uzročnik često uzme još koju žrtvu.


 U ZADRU NEMA ZABILJEŽENOG SLUČAJA SIFLISA


U Zavodu za javno zdravstvo u Zadru obavijestili su nas da nema nijednog zabilježenog slučaja sifilisa, ipak situacija s klamidijom i HPV-om nešto je drugačija. U razdoblju od 1. siječnja 2010. godine pa do danas na klamidiju je testirano 912 uzoraka, od čega 20 pozitivnih. Na HPV je pak testirano 109 uzoraka, dok je njih 47 pozitivnih. Doktorica Alma Raljević Baradić, spec. medicinske mikrobiologije ističe da se kod HPV-a ne radi o realnim postocima jer se testiraju samo uzorci onih pacijenata kod kojih ginekolog smatra da postoje indikacije. Kada bi se testirale sve žene broj bi bio mnogo manji, dok je kod klamidije vidljivo pravo stanje jer se testiraju svi uzorci poslani na obradu za vrijeme rutinske pretrage.




 SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI


*Genitalni herpes javlja se uz simptome pojave prištića i ranica na području genitalija, oko anusa i na bedrima, a može i na drugim područjima. Liječi se protuvirusnim lijekovima koji ne uništavaju virus nego samo pomažu u kontroli simptoma.
*Gonoreja, kapavac ili triper javlja se često bez simptoma, a može se primijetiti gnojni iscjedak. Ako se ne liječi može izazvati neplodnost, nešto rijeđe sepsu ili oštećenja drugih organa. Liječi se antibioticima.
*Humani papiloma virus (HPV) ima više od 70 tipova virusa. Neki izazivaju bezopasne bradavice, dok su neki tipovi povezani uz izazivanje raka grlića maternice te mogu izazvati probleme u trudnoći. Simptomi su genitalne bradavice na muškim i ženskim genitalijama ili oko anusa. Protiv virusa nema lijeka nego se potiče organizam da se bori protiv njega, a određenim pripravcima zaustavlja se njegovo djelovanje.
*Kandidijaza je česta bolest kod žena. Uzročnik su gljivice koje su i inače prisutne, ali u manjim količinama u rodnici. Simptomi su brojni od svrbeža, pečenja i iritacije do samo iritantnog peckanja kod muškaraca. Liječi se antigljivičnim preparatima.
*Klamidija je najčešći uzročnik bakterijskih spolno prenosivih bolesti, dok simptoma većinom nema. Ne dijagnosticira li se ili ne liječi kod trećine zaraženih dovodi do neplodnosti. Liječi se antibioticima koje moraju popiti oba partnera.
*Sifilis se isključivo prenosi spolnim putem ili za vrijeme trudnoće s majke na dijete. Dugo se inkubira, a ako se ne liječi u završnom stadiju dovodi do ozbiljnih oštećenja organa pa čak i do smrti. Liječi se najčešće penicilinom ili nekim drugim antibioticima u slučaju alergije.
*AIDS uzrokuje virus koji uništava tjelesni imunitet. Bolest se može razviti godinama nakon zaraze dok oboljele u smrtnu opasnost dovode neke inače izlječive bolesti. Za sada za bolest nema lijeka.