Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Podbacili prihodi od imovine

09.09.2010. 22:00
Podbacili prihodi od imovine


Također su pali i prihodi od administrativnih pristojbi planirani na 115,77 milijuna kuna, a ostvareni sa svega 36,5 milijuna kuna. Razlog tome su niže ostvareni prihodi od komunalnog doprinosa s gotovo 12 milijuna kuna ili 22,38 posto plana


U prvih šest mjeseci ove godine Grad Zadar je uprihodio nešto malo manje od 168 milijuna kuna, dok su istovremeno rashodi iznosili nešto više od 207 milijuna kuna. U općem padu prihoda najviše su podbacili porezi na promet nekretninama gdje je ostvareno svega 7,3 milijuna kuna. To je gotovo prepolovljen prihod, točnije 47,6 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na ovogodišnji plan svega 24,3 posto. Također, podbacili su prihodi od imovine koji su planirani na gotovo 34 milijuna kuna, a ostvareni su s 18,1 milijun kuna. Također su pali i prihodi od administrativnih pristojbi planirani na 115,77 milijuna kuna, a ostvareni sa svega 36,5 milijuna kn. Razlog tome su niže ostvareni prihodi od komunalnog doprinosa s gotovo 12 milijuna kuna ili 22,38 posto plana. Ovaj mali izvadak iz izvještaja o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna tek se materijalizira u izmjenama gradnje komunalne infrastrukture uvjetovane aktualnom, sada već ne recesijom, nego gospodarskom krizom.
Odustajanje ili smanjivanje iznosa za gradske komunalne projekte prati smanjivanje i sredstava potrebnih za njihovo održavanje. Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2010. godinu smanjuje se s 59,650.000,00 kuna na 50,050.000,00 kuna ili za 16 posto. U upravnom odjelu za graditeljstvo i zaštitu okoliša ukazuju da izmjenom programa poslovi i radnje vezani za redovno održavanje, po kvaliteti i dinamici ostaju na istoj razini, kao i prije izmjene programa. Međutim, realizacija poslova pojačanog održavanja za koje je potrebno osigurati značajnija novčana sredstva, odgađaju se za početak iduće godine. Tako se, između ostalog odgađaju se poslovi obnove javne rasvjete: na Obali kneza Trpimira, u dvorištima Ulice Ante Starčevića te dopuna u Kožinu i na Novom Bokanjcu. Odgađa se i sadnja drvoreda u Biogradskoj ulici i Uvali Bregdetti. Uređenje javnih površina na Istu, Ravi i Malom Ižu, također, se odgađa kao i asfaltiranje ulica u Kožinu, izgradnja nogostupa na Novom Bokanjcu i u Ulici Nikole Tesle. Izvedena je samo prva faza uređenja ulice Stjepana Radića, kao i manji dio nogostupa na Dračevcu. Za početak iduće godine odgađa se i nastavak izgradnje ogradnog zida groblja u Kožinu.
Ovim mjerama materijalizirala se najava gradonačelnika Zvonimira Vrančića o smanjenju ambicioznih planova komunalne izgradnje zbog minusa u gradskoj blagajni od 60 milijuna kuna. Međutim, a nakon svega, vrlo lako se može reći da su iz prijedloga svih ovih mjera, koje prate i smanjenja u socijali i nadgradnji, razvidne samo dvije stvari. Ili je podbacilo planiranje ili je kriza shvaćena tek kada je brojkama i slovima zakucala na gradski proračun.