Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Postanite doktor humanističkih znanosti – besplatno!

09.09.2010. 22:00
Postanite doktor humanističkih znanosti – besplatno!


Jučer je službeno pokrenut reformirani poslijediplomski znanstveni studij “Humanističke znanosti” za stjecanje akademskog stupnja doktora humanističkih znanosti.
Nekoliko je temeljnih načela ovog doktorskog studija, a prije svega, ono što je svima postalo najvažnije, da je riječ o studiju bez naplate školarine. Naime, u ovaj studijski program svaki mentor ulaže svoj pro bono rad sa studentom, a Sveučilište u Zadru, kao i druge institucije s kojima u tom smislu bude postignut sporazum, ulaže pro bono svoj prostor i opremu neophodnu za provođenje studijskog programa. Po jedinstvenoj cijeni, utvrđenoj aktima Sveučilišta, naplaćuje se postupak obrane doktorske disertacije.
Mentorska nastava i konzultacije s mentorom odvijaju se na matičnoj instituciji mentora, a doktorski praktikum izvodi se na Sveučilištu u Zadru. Putne i sve druge troškove studenta koji iz toga eventualno proizlaze snosi student. Troškove terenskih, arhivskih i drugih istraživanja snosi student.
Riječ je, dakle, o mentorskom studiju. Pretpostavka upisa na studij je da jedan od članova Vijeća mentora prihvati pristupnikovu temu istraživanja. Svi oblici nastave, osim doktorskog praktikuma, slijede načelo individualnog mentorskog rada sa studentom.
“Humanističke znanosti” je individualni studijski program. Popis obvezatnih modula tek je okvir za definiranje individualnog studijskog programa. Sadržaj svakoga modula i drugih aktivnosti te način odrađivanja studijskih obveza utvrđuje mentor sa studentom, a potvrđuje Vijeće mentora.
Novi studij na Sveučilištu u Zadru je, prije svega, istraživački studij. Program se u potpunosti realizira na najvišoj, osmoj razini Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO) i Europskog kvalifikacijskog okvira (EKO), što znači da su sve tri godine studija usmjerene prvenstveno na znanstveno-istraživački rad studenta.
Zanimljivost je i da je otvoren i fleksibilan popis mentora. Svaki djelatnik Sveučilišta u Zadru izabran u znanstveno-nastavno zvanje iz područja humanističkih znanosti, kao i zaposlenik drugog hrvatskog ili inozemnog sveučilišta ili znanstvenog instituta koji udovoljava tom kriteriju ili ima izbor u odgovarajuće znanstveno zvanje, može postati mentorom na ovom studiju, o čemu odluku donosi Vijeće mentora. Vijeće mentora trenutačno broji 35 članova. Preduvjet za uključenje u rad studija je prihvaćanje spomenutih načela.
S jučerašnjim danom raspisan je i natječaj za upis na ovaj studij.