Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Re-Thinking Humanities and Social Sciences

09.09.2010. 22:00
Re-Thinking Humanities and Social Sciences


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je svečano otvorena konferencija Re-Thinking Humanities and Social Sciences. Konferenciju su otvorili dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor Sveučilišta u Zadru za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju i dr. sc. Marko Lukić, direktor konferencije.
Prorektor Jelušić je istaknuo da će ove godine na Sveučilištu u Zadru biti održano 20-ak skupova.
– Morat ćemo napraviti jedno istraživanje, je li riječ o ovom balkonu, moru ili, pak, nečem drugom, kazao je Jelušić izrazivši nadu kako će svi sudionici s konferencije ponijeti lijepe uspomene. Također, istaknuo je da Sveučilište u Zadru polako, ali sigurno otvara vrata mobilnosti, a ove godine će se na Sveučilištu izvoditi više od 40 kolegija na engleskom.
Marko Lukić je izrazio nadu da će ova, a i svaka buduća konferencija imati jednu opuštajuću notu.
Plenarna izlaganja održat će dr. sc. Eric Santner (University of Chicago) i dr. sc. Stipe Grgas (Sveučilište u Zagrebu). Tema konferencije je The Issue of (Post) Other: Postmodernisam and the Other, a u njezinu radu sudjelovat će 70-ak izlagača iz Hrvatske i inozemstva s radovima iz područja filozofije, sociologije, teorije književnosti i kulture, političkih znanosti, etnologije, lingvistike, filmologije, ženskih i rodnih studija, itd. Konferencija se održava do nedjelje.


 PREDSTAVLJEN PRVI BROJ NOVOG ČASOPISA


Neposredno prije svečanog otvorenja konferencije priređena je promocija prvog broja časopisa [sic].
[sic] – časopis za književnost, kulturu i književno prevođenje, online je publikacija posvećena objavljivanju znanstvenih radova iz područja teorije književnosti i kulture, zatim radova koji se bave najrazličitijim društvenim i kulturnim fenomenima koji proizlaze iz raznih književnih i kulturnih pristupa i praksi te promociji kvalitetne književnosti u prijevodu. Više informacija i pristup časopisu na www.sic-journal.org
Časopis su predstavili članovi uredništva: Marko Lukić, glavni urednik, Adrijana Vidić, izvršna urednica i Tomislav Kuzmanović, urednik rubrike prevođenja.