Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umro otac zadarske neurologije dr. Petar Baturić

09.09.2010. 22:00
Umro otac zadarske neurologije dr. Petar Baturić


Poznati zadarski neuropsihijatar Petar Baturić preminuo je jučer u 83. godini života.
Baturić je rođen u Pučišću na otoku Braču 1928. godine. U Zadar je stigao pedesetih godina, zajedno s brojnim drugim liječnicima, a od 1959. godine radio na mjestu voditelja službe neurologije i psihijatrije. Osnovao je odjel neurofiziologije 1963. godine i na njemu bio šef sve do odlaska u mirovinu 1993. godine. Na odjelu je proživio i posljednje dane svog života te na koncu okružen kolegama jučer i umro.
– Teško je govoriti o njemu. Prisjećajući se doktora Baturića nedvojbeno je da je bio sudbinski vezan za neurologiju. Školovao se za neurologa, radio kao neurolog i na neurologiji i umro. Bio je vrhunski učitelj, čovjek koji je uvijek pronalazio načine da motivira svoje učenike, odličan liječnik i znanstvenik, a prije svega dobar prijatelj i kolega. Napravio je odmak od klasične ka modernoj neurologiji u Zadru, rekao je jedan od njegovih učenika i dobrih prijatelja dr. Damir Mišlov.
Zajedno sa stručnjacima iz bivše države Baturić je sudjelovao u proizvodnji i primjeni dijagnostičkih aparata kliničke neurofiziologije čime se omogućio brz razvoj i široku primjenu metoda kliničke neurofiziologije u Hrvatskoj i susjednim republikama bivše Jugoslavije, kao i stručnu i znanstvenu suradnju sa zemljama Europe i SAD-a.
Postoji i anegdota koja govori da je dr. Baturić jednom, organizirajući veliki simpozij neurologa u hotelskom kompleksu, tražio način na koji bi mogao naći veću dvoranu. Predložio je upravi da napravi novu, a ona se dugo vremena čak nazivala “Baturićevom dvoranom”.
– I nakon odlaska u mirovinu dolazi je na odjel, bio upućen u literaturu i sudjelovao svojim savjetima i znanjem. Bio je zaista veliki liječnik koji će ostati upamćen kao otac zadarske neurologije, zaključio je dr. Mišlov.
Dr. Baturić bio je i redovni član Akademije medicinskih znanosti.