Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vršani se pridružuju Jadranskom projektu “Čisti Jadran”

09.09.2011. 22:00
Vršani se pridružuju Jadranskom projektu “Čisti Jadran”


Projektni tim je prihvatio neke od naših zahtjeva, a što će biti dalje, tek treba vidjeti – Sandra Vukić


Jedinstveni sustav  odvodnje naselja Privlaka,  Nin, Zaton, Vrsi i Ninski  Stanovi te njihovih turističkih i gospodarskih zona  nakon dvije, tri godine pat  pozicije pomaknut je s mrtve  točke. Na sastanku Projektnog tima pored Hrvatskih  voda i predstavnika Grada  Nina i Općine Privlaka, koji  je održan u Privlaci, sudjelovali su i službeni predstavnici Općine Vrsi.
Svojevrsni povratak  Vršana u zajednički projekt  kanalizacijskog sustav Privlaka-Nin-Vrsi omogućit će  što žurnije ishođenje lokacijske dozvole i potvrdu  glavnog projekta.
– Projektni tim je prihvatio  neke od naših zahtjeva, a što  će biti dalje tek treba vidjeti.  U Privlaci je povučena tek  prva crta ovog nadasve  složenog projekta. Glavni cilj mogućeg partnerskog sporazuma je iznaći način da  ovoj kanalizacijski sustav  bude održiv, odnosno isplativ, govori vrška načelnica  Sandra Vukić.
Iako su uvjereni da je to  kapitalni projekt od velikog  značenja za razvoj područja,  Vršani za davanje konačne  suglasnosti o ulasku u taj  projekt, odnosno u veliki Jadranski projekt “Čisti Jadran”, financiran iz sredstava zajma Svjetske banke,  državnog proračuna, Hrvatskih voda i iz sredstava jedinica lokalne samouprave  putem povećana cijene gradske vode, kaže Vukić, ponajprije žele znati prava i  obveze, kako između jedinica lokalne samouprave koje u njemu sudjeluju, tako i o  projekciji financijskog opterećenja i jedinica lokalne samouprave i stanovništva.
– Trebamo čvrste odgovore  i dogovore o transparentnosti, zajedničkoj tvrtki za  upravljanje sustavom kanalizacije, cijeni, načinu financiranja, obvezama jedinica  lokalne samouprave, obuhvatu, predviđenoj dinamici  radova, provođenju javne  nabave i drugo, nabraja Vukić.
Riječ je o projektu procijenjenom na preko 30 milijuna eura ili preko 220 milijuna kuna kojim se rješava  problem septičkih jama, a u  kojem su lokalne uprave u  Privlaci, Ninu i Vrsima, odnosno svi njihovi žitelji,  dužni sudjelovati s 20-ak posto zajedničkih vlastitih  sredstava kroz povećanje cijene vode.
– Put do realizacije i nije  tako jednostavan. Izgradnja  takvog kapitalnog infrastrukturnog objekta zahtjeva  opsežnu tehničku dokumentaciju i novac. Kako se to  tiče i kućnog budžeta  građana odluku o sufinanciranju donijet će Vršani,  najvjerojatnije putem referenduma, kaže Vukić ističući kako Općina Vrsi nema kreditnih zadužena i na  vrijeme podmiruje svoje obveze.
Sustav se sastoji od desetak kilometara kanalizacije, uređaja za pročišćavanje i podmorskog ispusta.  Prihvati li Europska komisija projekt, oni će osigurati  80-ak posto povratnog novca, a stanovnici Nina te dviju susjednih općina u projektu će sudjelovati tako što  će plaćati skuplju vodu.  Ovim projektom riješio bi se  problem septičkih jama i time uvelike olakšalo i kućanstvima i velikim gospodarskim objektima u problemu  zbrinjavanja otpadnih voda.
– Bez rješenja kanalizacije  nema budućnosti turizma,  nema budućeg razvoja. To je  dio naših prioriteta.  Međutim, kao općinska  načelnica brinem se za 3.000  građana te sam, također,  mišljenja da o projektu koji  će izravno utjecati na kućni  budžet trebaju odlučiti  građani. Ovo je kapitalni  projekt i riječ je o zaista  velikim financijskim sredstvima, zaključila je Sandra  Vukić.


Surić: Krenuo milijunski projekt




U pravom smislu je krenuo milenijski projekt. Općina  Vrsi je aktivno sudjelovala u Privlaci na sastanku Projektnog tima. Štoviše, već je u pripremi i održavanje  sastanka za osnivanje zajedničke tvrtke za upravljanje  kanalizacijskim sustavom te za usuglašavanje najsitnijih  detalja između Grada Nina i općina Vrsi i Privlaka,  navodi privlački načelnik Ive Surić. Ušli smo zapravo u  posljednji europski vlak. Naime, svjesni činjenice da se  radi o velikom i skupom projektu koji ne možemo sami  financirati, projekt je u suradnji sa Zadarskom županijom, Ministarstvom regionalnog razvoja i Hrvatskim  vodama nominiran za strukturne fondove EU koji će biti  na raspolaganju Republici Hrvatskoj prilikom ulaska u  Europsku uniju, 1. srpnja 2013. godine. Cilj nam je da se  što žurnije pripremi kompletna projektna dokumentacija  i da se krene u ovaj milenijski posao bez kojeg Privlaci,  Ninu, Vrsima i široj okolici nema gospodarskog napretka, tvrdi Surić.