Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Baković: Ne smijemo se svađati oko toga tko je više dao u Domovinskom ratu

Autor: Marija Knežević

09.09.2012. 22:00
Baković: Ne smijemo se svađati oko toga  tko je više dao u Domovinskom ratu

Foto: Zvonko KUCELIN



Mi smo ovdje da se sjetimo našeg ratnog puta, naših suboraca koji više nisu s nama, ali i da složimo mozaik sjećanja na te dane, kazao je Pešut i predstavio prvi broj biltena Udruge


U Stankovcima je u nedjelju rano ujutro obilježena 21. obljetnica stankovačko-benkovačkog bataljuna. Ispred sjedišta Udruge hrvatskih dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata Stankovci pozdravio je njen predsjednik Mladen Pešut. Predstavio je i prvi broj biltena Udruge.
– Mi smo ovdje da se sjetimo našeg ratnog puta, naših suboraca koji više nisu s nama, ali i da složimo mozaik sjećanja na te dane, kazao je Pešut i podsjetio okupljene na osnivanje bojne 9. rujna 1991. godine u borićima kod pumpe.
– Tražili smo tada, i našli, 15 dragovoljaca koji su bez naoružanja preko Bile Vlake otišli u Bulić.
Govorio je i ratni zapovjednik bataljuna, Radojko Baković.
– Želim prije svega svima ovdje poručiti da se ni slučajno ne smije dogoditi da se svađamo oko toga tko je više dao u Domovinskom ratu. Nema te vage koja bi to izmjerila, kazao je Baković i prisjetio se dana u kojima je s prijateljima branio domovinu.
Pešut je još jednom pozvao sve koji imaju nekakve materijalne uspomene iz rata koje se vežu uz postojanje i djelovanje bataljuna, ali i sve one koji ne žele da se njihova ratna sjećanja izbrišu, da se jave u udrugu kako bi svi zajedno sudjelovali u očuvanju uspomena.
U Stankovce su u nedjelju došli i predsjednik županijske HVIDRA-e Željko Perić i predstavnici zadarske 112. brigade Ivo Juravić i Aldo Pestić.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na mjesnom groblju branitelji su otišli na misu za svoje poginule suborce.


Svijeće za Tomislava i Šimu




Branitelji su zapalili svijeće i na mjestu pogibije dvaju mladića iz Vukšića. Bili su to Tomislav Kardum i Šime Džepina. Poginuli su 8. rujna 1994. godine.