Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bila kriza ili ne, grijati se mora

Autor: Ivana Burica

09.09.2012. 22:00
Bila kriza ili ne, grijati se mora

Foto: A. SITNICA



Prije desetak godina metar drva je koštao 280 kuna, pa onda 300 kuna, pa 350, a danas se ispiljena i cijepana drva ne mogu dobiti za manje od 430 kuna po metru. Moja obitelj na zimu potroši četiri do pet metara i kolika god cijena bila, mi toliku količinu drva jednostavno moramo kupiti, govori jedan Zadranin
Započela je školska godina, pala je i prva kiša pa je i pravo vrijeme za kupnju drva.
Iako se cijene drva iz godine u godinu polako, ali sigurno penju, Zadrani na drvima ne štede. Jer, kako kaže jedan od kupaca drva – bila kriza ili ne, grijati se mora.
– Prije desetak godina metar drva je koštao 280 kuna, pa onda 300 kuna, pa 350, a danas se ispiljena i cijepana drva ne mogu dobiti za manje od 430 kuna po metru. Moja obitelj na zimu potroši četiri do pet metara i kolika god cijena bila, mi toliku količinu drva jednostavno moramo kupiti, govori ovaj Zadranin uz napomenu da plaće, nažalost kroz ovih desetak godina nisu rasle ni približno proporcionalno cijenama.
Druže, snađi se
No u sadašnjoj je situaciji, pa bila ona i skromna, dobro da plaće uopće ima.
Tako nam Zadranka koja je prije godinu dana ostala bez posla, a čija obitelj sad živi od suprugove plaće, svjedoči da manjkavosti kućnog budžeta pokrivaju sistemom “druže, snađi se”.
– Naravno da se moramo grijati, ali u situaciji u kojoj jesmo tražimo načine kako bismo na kupnju drva što manje potrošili. Tako odemo na otok gdje imamo zemlje i “uberemo” nešto drva. Ono što nam fali “krpamo” s metrom ili dva kupljenih drva i kupnjom briketa. Briketi su nam se, naime, pokazali kao izuzetno izdašno i kalorično ogrjevno sredstvo. Duže sagorijevaju i dobro “dignu” temperaturu pa ih kombiniramo s običnim drvima, ispričala je naša sugovornica.
Prodavači drva iz Quercus Commercea na lokaciji u Gaženici, vjerojatno jednoj od najvećih u Zadru, hvale se da prodaja ide standardno dobro.
– Ne, nismo primjetili pad prodaje s obzirom na krizu. Drva se uvijek prodaju pod jednakim intenzitetom. Naši kupci najčešće uzimaju od pet do 15 metara kubnih. Malo prije smo prodali sedam metara, bilo je i narudžbi od pet metara, a jutros smo imali i kupca koji je uzeo samo tri metra. Ipak, takve manje količine kod nas su više izuzetak nego pravilo, kaže prodavač.
“Stidljivo” kupovanje
Što se tiče cijena, doznajemo da se bukovina prodaje po 350, hrastovina 370, a grabovina po 380 kuna za metar kubni. Piljenje stoji 30, a cijepanje 50 kuna po metru. Tako za metar najjeftinijeg drva – ispiljene i cijepane bukovine, treba izdvojiti čak 430 kuna!
Od prodavača doznajemo da su u zadnje vrijeme dosta tražene palete s po dva metra cijepanih drva koje stoje 800 kuna – po 400 kuna za metar.
Zadnjih godina dio Zadrana drva nabavlja u trgovačkim centrima. Jedan od njih je Baumax gdje metar cijepanih i piljenih drva košta čak 439 kuna, što je ni manje ni više nego 50 kuna više nego u rujnu prošle godine.
– Sada su cijene drva najviše. One će sigurno padati, ali ne može se još predvidjeti kada, kaže Tomislav Marinović, voditelj odjela gradnje u Baumaxu te dodaje da se, iako se prava “navala” kupaca očekuje za nekih dvadesetak dana, posljednjih pet ili šet dana osjeti rast interesa za drva. No iako je ovogodišnji rujan za razliku od lanjskog koji su obilježile iznimno visoke temperature i vrijeme pogodno za kupanje, započeo kišom, u Baumaxu se u zadnjih mjesec i pol prodalo dva i pol puta manje drva nego u istom lanjskom razdoblju.
– Lani smo tijekom kolovoza i prvih dana rujna prodali 250, a ove godine samo 100 kubika drva, doznajemo od Marinovića koji ističe da i oni koji kupuju, kupuju stidljivo – po metar-dva.


Sve popularniji briketi


Od prošle se godine u Baumaxu mogu kupiti peleti. Riječ je o proizvodu u obliku valjčića od visokoprešanog usitnjenog drva. Pelet se proizvodi iz ekoloških čistih domaćih vrsta drva s velikom ogrjevnom moći.
– Peleti su se pokazali iznimno popularnima i prodaju se sve bolje i bolje. Razlog je što su dosta isplativi. Naime, grijanje s peletima je dvostruko jeftinije nego drvima. No ovakav način grijanja zahtijeva relativno visoka početna ulaganja – treba uložiti u instalacije za centralno grijanje i peć koja se kod nas može kupiti za oko 8.000 kuna, kaže Marinović.  
Kako se u Zadru peleti zasad prodaju samo u Baumaxu, “drže” cijenu od 30 kuna za 15 kilograma. Doznajemo, naime, da se u sredinama s većom ponudom, mogu naći i po cijeni nižoj od ove.
Ne zaboravimo ni brikete koji se u pakovanju od 10 kilograma u Baumaxu mogu kupiti za 16,75 kuna.