Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Obitelj je pozvana biti zajednica ljubavi i života

Autor: Velimir Brkić

09.09.2012. 22:00
Obitelj je pozvana biti zajednica ljubavi i života

Foto: Velimir BRKIĆ



Vjernička zajednica Benkovca zajedno s hodočasnicima iz bliže i dalje okolice u subotu je svečano proslavila svoju nebesku zaštitnicu Malu Gospu. Prijepodnevno misno slavlje u župnoj crkvi Porođenja BDM predvodio je don Roland Jelić.
Svečanu večernju misu u zajedništvu s benkovačkim župnikom don Elvisom  Kneževićem i subraćom svećenicima predvodio je banjalučki svećenik i duhovnik Bogoslovije u Sarajevu don Žarko Vladislav Ošap koji je predvodio i trodnevnicu.
U propovijedi je don Žarko istaknuo kako se hrvatski narod od pamtivijeka u svim životnim okolnostima čvrsto pouzdavao u Isusovu i svoju Majku.
– Blagdan Uznesenja Marijina koji smo proslavili 15. kolovoza usmjeruje naš pogled prema vječnom životu. Današnji blagdan naš pogled usmjeruje prema Marijinu rođenju, počecima ovozemaljskog života. Marija, kao što nam je uzor i nada po uznesenju na nebo, tako od nje možemo učiti od samih početaka njezina života. U njoj se ogledamo, po njoj nam Gospodin daje orijentir na životnom putu, rekao je propovjednik pozvavši okupljene vjernike da im Marija bude primjer i uzor nasljedovanja Krista.
Jedan od temelja katoličanstva je svetost obitelji i braka, naglasio je, zasnovanog na ljubavi muškarca i žene, dakle život u bračnoj zajednici čiji je cilj ne samo ljubav, nego i odgoj djece.
Obitelj je pozvana biti zajednica ljubavi i života, zajednica u kojoj se susreće i živi isto dostojanstvo muškarca i žene, kao i njihova različitost koja omogućuje uzajamnost darivanja u punini ljudskosti.
– Nema ljubavi bez praštanja. Praštanje daje novi život, poručio je don Žarko u nadahnutoj propovijedi.
Poručio je kako je Bog darovao Mariju kao uzor, osobito svim ženama i majkama, čega trebamo biti osobito svjesni danas u vremenima velike krize dostojanstva žene i majčinstva.
– Biti vjeran Gospi znači pustiti Krista u svoj život i to u javnost i tajnost svog  života, zaključio je don Žarko.
Svečano euharistijsko slavlje pod vodstvom s. Ranke, sestre Kćeri Božje ljubavi, liturgijskim pjesmama uveličao je mješoviti župni zbor.
Nakon večernje svečane mise u prvi sumrak održana je tradicionalna procesija s Gospinim kipom kroz grad, uz vjerničko pjevanje marijanskih pjesama. Gospin kip su nosili članovi župnog vijeća i zbora.