Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stanovi u crvenom, iako je malo kad bilo zeleno

Autor: Šime Ćurko

09.09.2012. 22:00
Stanovi u crvenom, iako je malo kad bilo zeleno

Foto: Filip BRALA



S obzirom da se liga sa 16 smanjila na 12 klubova bilo je za očekivati podizanje kvalitete u većini momčadi. Zadar se u tome nije snašao


Deset utakmica. Toliko nogometaši Zadra nikoga nisu pobijedili u Prvoj ligi. Ove sezone momčad Dalibora Zebića je u sedam kola ostvarila četiri remija, uz tri poraza, a zadarski sastav nije pobijedio ni u posljednja tri kola prošle sezone u kojima je osvojio samo bod. Dakle, od mogućih 30 osvojeno je pet bodova. S obzirom da tri prošlogodišnja kola više nisu bitna ostaje onih sedam koje je Zadar odigrao ove sezone. Nekoliko je segmenata koji su obilježili zadarsku izvedbu ove jeseni. Izvedbu nakon koje malo tko od onih kojih će za sebe reći da su navijači Zadra može biti zadovoljan. Jer Zadar je uz Zagreb, Inter i Cibaliju glavni kandidat za Drugu ligu.
Malo pojačanja
S obzirom da se liga sa 16 smanjila na 12 klubova bilo je za očekivati podizanje kvalitete u većini momčadi. Zadar se u tome nije snašao, izgubljeno je nekoliko igrača koji su lani bili standardni, a prave zamjene nisu dovedene. Nejasno je i zašto je Dragan Župan, ako ga se već htjelo dovesti, angažiran tek nakon početka sezone kad je riječ o domaćem igraču koji je ionako stalno bio negdje “oko” Stanova. Ako su točna nagađanja da je Zadar za posudbu Ivana Santinija u Freiburg dobio 250 tisuća eura, a da je transfer Marina Tomasova u München 1860 iznosio 300 tisuća eura onda se vjerojatno moglo i kupiti ponekog kvalitetnijeg igrača. Jer dovoditi one koji nisu bolji od onih koje već imate na raspolaganju nema smisla.
Zebićev krivi smjer
Dalibor Zebić rijetko iskoči iz tračnica objektivnosti kada komentira igre i rezultate svoje momčadi. Malo je trenera koji su na tom tragu i zato pohvale Zebiću. Ono u čemu Zebić nije bio u pravu jesu objašnjenja nakon poraza od Dinama da se “s djecom ne može igrati Prva liga”. Niti je Zadar dječji vrtić, niti je konkurencija u ligi previše iskusna. Zebić se mora okrenuti traženju rješenja s igračima koje ima, a mladost ili starost igrača u konačnici brzo će se zaboraviti. Nitko na kraju ne pita koji prosjek godina imate u prvoj momčadi nego kakvi su rezultati.
Malo golova
Nije ništa novo da Zadar postiže malo golova jer posljednjih sezona prosjek je rijetko iznad jednog gola po utakmici. Razlika je u tome što je Zadar u protekle dvije sezone rijetko gubio kad bi zabio. Štoviše, jedan gol često je bio dovoljan za tri boda. Ove godine tri postignuta gola (Hajduk 2, Dinamo 1) nisu donijela ništa. Tek je pogotkom Antonija Mršića u posljednjim sekundama spašen bod protiv Istre 1961. Zadar je danas na logici da se bod(ovi) osvaja(ju) samo ako se ne primi gol. Može biti, ali tko ne zabije ne može ni pobjeđivati.
Kočnica na gostovanjima
Prije svakog gostovanja sa Stanova poručuju da je najvažnije ne izgubiti. Ne bi li bolje bilo reći – idemo pobijediti! Točno je da se bodovi ne osvajaju dobrim najavama utakmica u medijima, ali naš je dojam da Zadar na strani igra u skladu s najavama igrača i trenera. To znači u grču s nejasnim smjernicama kako postaviti igru, napadački ili čuvati “nulu”. Najbolji je primjer dvoboj u Vinkovcima za koji je Željko Kopić, trener Cibalije, rekao da je “to bila utakmica za 0:1”. Ne treba posebno značiti koliko bi Zadru danas bilo lakše da je s Bosuta kući donio sva tri boda. Slično je Hajduk izgledao u posljednjim minutama utakmice u Milanu protiv Intera. Umjesto traženja trećeg gola i mogućeg produžetka Splićani kao da su čuvali 2:0 nakon kojih su ispali.
Atmosfera
Na Stanovima je svake sezone sve manje gledatelja. To što je Zadrov prosjek dobar (2.000 gledatelja) nakon četiri domaće utakmice razlog je što su u Ulici Hrvoja Ćustića već gostovali i Hajduk i Dinamo. Da nisu, zadarski bi prosjek po utakmici bio ispod tisuću gledatelja. U okvirima Prve HNL to i nije loše, ali s obzirom na to kakvu je Zadar nekad imao podršku trenutačna situacija je više nego zabrinjavajuća. Unatoč svim otežavajućim okolnostima gledatelje se može vratiti na tribine. Ili makar to pokušati. Samo plakat s obavijesti o odigravanju utakmice teško da će nekoga vratiti na Stanove. Da ne govorimo o marketinškim aktivnostima kojih uopće nema ili ih ima vrlo malo. Tako se prodaju klupski suveniri sa starim grbom, koji je i na službenoj internet stranici…