Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Četiri dana glagoljaštva

09.09.2013. 22:00
Četiri dana glagoljaštva


Četvrti po redu festival Slovo rogovsko i Sabor malih glagoljaša Ajmo dico glagoljati održat će se u razdoblju od 11. do 14. rujna, od srijede do subote na više lokacija u Sv. Filipu i Jakovu, Biogradu, Polači i Radašinovcima. Očekuje se preko 700 sudionika, obznanjeno je na konferenciji za novinare održanoj jučer u filipjanskoj općinskoj vijećnici.
Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji posvećenoj očuvanju glagoljice u bogatom programu izdvaja se predstavljanje prvog broja časopisa Slovo rogovsko čiji je glavni urednik doc. dr. sc. Ivica Vigato.
– Časopis o glagoljici je specijaliziran za Zadarsku županiju, zapravo Zadar i naša županija po prvi put dobivaju takav časopis, kazala je prof. Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i voditeljica Male škole glagoljice.
Svečanost otvorenja uz klapsku večer posvećenu maestru Ljubi Stipišiću Delmati, kao zahvala za doprinos u pokretanju i održavanju Sabora malih glagoljaša, najavljena je za četvrtak navečer u dvorištu stare školske zgrade u Sv. Filipu i Jakovu. Nastupaju zadarske klape Kalelarga i Munita te domaćini klapa Cantus kao i ženska klapa Karmel iz Turnja.
Manifestacija se održava u organizaciji Male škole glagoljice Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov, Zavičajnog muzeja Biograda na Moru i Udruge glagoljaša Zadar. Pokrovitelji su Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Grad Zadar i Udruga Napredak.
– Srijeda započinje s radionicom Mali glagoljaški mural u osnovnoj školi dok se navečer u Zavičajnom muzeju u Benkovcu otvara izložba Glagoljica na benkovačkom području. U četvrtak će se u Radašinovcima održati predstavljanje glagoljaškog kvaterana Župe sv. Ante u Radašinovcima a navečer je svečano otvaranje festivala, nabrajala je Deković dodajući kako će se u petak u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvoriti izložba Glagoljica danas i predstaviti časopis Slovo rogovsko.