Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gradska knjižnica političarima će naplaćivati dvoranu

09.09.2016. 22:00
Gradska knjižnica političarima će naplaćivati dvoranu


Gradska knjižnica Zadar godinama je mjesto okupljanja brojnih i različitih skupina, od raznoraznih izložbi, večeri poezije do poučnih predavanja. S druge strane Knjižnica mnogima služi i za promociju, a u nekim slučajevima za vlastite promocije koristile su je i političke stranke. Za većinu događanja najčešće se koristi Multimedijalna dvorana, a za nju je zadužena Služba za odnose s javnošću Gradske knjižnice Zadar. Korištenje dvorane, pak, od samih početaka je izuzetno dobro regulirano. Korištenje se ne naplaćuje za nekomercijalne sadržaje i neprofitne korisnike. No, političke stranke smatraju se komercijalnim korisnicima. Uvodna predavanja u komercijalne tečajeve i radionice također se smatraju komercijalnim događanjima. Pri rezervaciji termina, pak, nekomercijalni, odnosno neprofitni korisnici imaju prednost. Mladen Masar iz Službe za odnose s javnošću Gradske knjižnice otkriva nam i zašto.
– Nama nije u interesu komercijalni najam dvorane, u interesu nam je društveni kapital. Mi smo institucija Grada i trebamo biti na usluzi građanima, ističe Masar.
Dvorana se može rezervirati za istu namjenu do četiri puta godišnje, odnosno dva puta polugodišnje.
 Cijena korištenja dvorane bez opreme je 400 kuna za dva sata, odnosno 200 kuna po satu.
– Jedno određeno vrijeme ta cijena je bila niža, ali smo je namjerno digli, kako bi ih na jedan način obeshrabrili. Jer komercijalni korisnici, za razliku od nekomercijalnih, imaju puno veću slobodu i mogućnosti plaćanja, te reklamiranja. Također, u našim redovitim tjednim najavama događanja komercijalni događaji nemaju medijsku najavu. Dakle, naša poanta je društveno djelovanje, ističe Masar navodeći kako u prosjeku imaju četiri – pet komercijalnih događanja godišnje. Takvi primjeri su nedavno predstavljanje stranke Pametno, kao i događanje u organizaciji HDZ-a, koji nisu u medijskoj najavi događanja. Jedne godine uopće nije bilo komercijalnih događanja.
– Po mom mišljenju je to jedna od tajni uspjeha Gradske knjižnice Zadar, ističe Masar.