Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na zadarskom području pala stopa bolovanja

09.09.2016. 22:00
Na zadarskom području pala stopa bolovanja


Zbog kontinuiranog porasta privremene nesposobnosti za rad Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) najavio je pojačani nadzor bolovanja kao i postupanje u skladu s utvrđenim činjenicama.
– Stopa privremene nesposobnosti za rad u stalnom je porastu posljednje dvije godine na području čitave Hrvatske. Povećava se broj dnevno bolesnih i broj dana bolovanja, zbog čega rastu troškovi naknada za bolovanje što značajno opterećuje zdravstveni proračun, obrazložili su iz HZZO-a napominjući kako je stopa privremene nesposobnosti za rad u 2015. godini znatno porasla u odnosu na 2014. godinu kao i na planiranu stopu bolovanja.
Prema podacima kojima raspolaže HZZO ukupna stopa bolovanja na području Područne službe HZZO-a u Zadru u 2014. godini bila je 2,35, a ukupan broj dnevno bolesnih 1.240. Stopa bolovanja u 2015. godini bila je 2,56, dok je broj dnevno bolesnih bio 1.372. No, za razliku od državnog prosjeka od 3,18 u prvih šest mjeseci ove godine ukupna stopa bolovanja na zadarskom području neznatno je smanjena. Bila je 2,52 a broj dnevno bolesnih 1.350. U HZZO-u kažu kako se navedeni podaci odnose na ukupno bolovanje i na teret poslodavca i na teret HZZO-a.
– Iako HZZO stalno obavlja redovite i izvanredne kontrole bolovanja, kao i kontrole bolovanja na zahtjev poslodavaca, pokazalo se kako je unatoč tome potrebno provesti pojačane organizirane akcije. Tako je od početka ove godine na području Područne službe u Zadru obavljeno ukupno 108 kontrola privremene nesposobnosti za rad, od čega 95 po zahtjevu poslodavca, kažu u HZZO-u dodajući kako poslodavci najčešće traže kontrole bolovanja za prodavače, a bolovanja općenito se najčešće koriste zbog akutnih bolesti lokomotornog sustava, akutnih infekcija respiratornog te gastrointestinalnog sustava. Kontrola izlazi na teren uvijek kad HZZO zaprimi zahtjev od poslodavca, a uvjet za izlazak u provjeru je da bolovanje još traje u trenutku najave kontrole, odnosno u svim slučajevima u kojima postoji sumnja u zlouporabu bolovanja. HZZO je u obvezi, osim izvanrednih kontrola, provoditi i redovne kontrole privremene nesposobnosti za rad. Na području Područne službe Zadar u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2016. godine obavljeno je ukupno deset redovnih kontrola u kojima je pregledana 31 osigurana osoba.