Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gospodarski odnosi zaostaju za političkim

Autor: Siniša Klarica

09.10.2009. 22:00
Gospodarski odnosi zaostaju za političkim

Foto: Adam VIDAS



Brojka od samo 100.000 turista iz Izraela ne zadovoljava jer su dvije zemlje udaljene svega tri sata leta zrakoplovom


Zadarski župan Stipe Zrilić primio je jučer u nastupni posjet izraelskog veleposlanika u RH Yosefa Amrania. Župan Zrilić istaknuo je zadovoljstvo i čast što je za svoj nastupni posjet odabrao Zadarsku županiju, po Zriliću, najljepšu u državi Hrvatskoj. Svom gostu župan je objasnio komparativne prednosti Zadarske županije, prije svega zemljopisni položaj u centru Jadrana, ugodnu klimu, obalu, zaleđe, a odnedavno i dobru prometnu povezanost. No, Zrilić kaže da vrlo dobri politički odnosi ne idu u korak s onim gospodarskim, pa treba učiniti dodatne napore da bi se ti odnosi poboljšali.
Veleposlanik Amrani složio se sa županom Zrilićem jer trgovinska razmjena između Izraela i Hrvatske iznosi svega 40 milijuna američkih dolara. Tri posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića u posljednjih 11 godina Izraelu te skora premijerke Jadranke Kosor, dokaz su dobrih političkih odnosa. Međutim, brojka od samo 100.000 turista iz Izraela ne zadovoljava jer su dvije zemlje udaljene svega tri sata leta zrakoplovom.
– Izrael Hrvatskoj može pomoći osobito svojim znanstevnim iskustvima na području upravljanja vodom, navodnjavanjem i u poljoprivredi, po čemu smo poznati u svijetu. U posljednje vrijeme razvijamo osobito znanost u kemiji, a poznanto je da Izrael ima trojicu kemičara-nobelovaca, rekao je Yosef Amrani. Nakon službenog dijela razgovora u županijskoj vijećnici župan Zrilić darovao je izraeleskog veleposlanika paškom čipkom, a veleposlanik je uzvratio izraelskom tkanicom.
Najzanimljiviji dio posjeta Zadru bio je odavanje poačasti poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Zadru. Izraelski veleposlanik prvi je izraelski dužnosnik koji je paljenjem svijeće odao počast poginulim hrvatskim vojnicima.
– Hrvatska i Izrael imaju dosta sličnosti. To su zemlje podjednake veličine i broja stanovnika, koje su se kroz povijest borile za svoju nezavisnost i opstanak. Hrvatska je svoj put neovisnosti završila i danas razvija mir sa svojim susjedima. Nažalost, to mi u Izraelu ne možemo reći jer još se borimo za svoju nezavisnost i slobodu. Ovo nije politički čin, već odavanje počasti ljudima koji su pali u borbi za neovisnost svoje zemlje. Ja znam kakav je to gubitak jer sam i ja izgubio brata u ratu za slobodu Izraela, rekao je izraelski veleposlanik Yosef Amrani.