Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Biokovski slavuji” najbolja dječja klapa

09.10.2011. 22:00
“Biokovski slavuji” najbolja dječja klapa


Gradska knjižnica Zadar organizirala je 3. festival dječjih klapa 2011. Na festivalu održanom u petak nastupilo je osam dječjih klapa, a Zadar nažalost ove godine nije imao svoga predstavnika. Zbog naglog zahlađenja i kiše festival je iz dvorišta preseljen u Multimedijalnu dvoranu koja se pokazala premalom za sve koji su željeli pogledati festival.
Festival je pozdravnom riječi otvorio ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar.
– Pozdravljam vas mlade koji ste došli u Zadar iz različitih krajeva pokazati što znate, a posebno pozdravljam osobu koja je osnovni duh i pokretač ovog festivala, a koji danas nije mogao biti s nama zbog bolesti, Ljubu Stipišića Delmatu. Klapsko pjevanje ušlo je kao kulturni poket u Hrvata, a pretvara se u brend. Kako smo mi mali narod moramo tražiti određene mogućnosti i vrstu umjetničkog izričaja da postanemo prepoznatljivi, poručio je Pehar mladim natjecateljima. A ove godine nastupili su: “Perlice” i “Kolajna” iz Blata, “Rarohujice” iz Vrbnika, “Bepo” iz Omiša, “Krijesnice” iz Hreljina, “Frajlice” iz Zagreba, “Biokovski slavuji” iz Zagvozda te “Lukasice” iz Kaštel Starog. Titulu pobjednika ovogodišnjeg festivala odnijela je dječja klapa “Biokovski slavuji” iz Zagvozda.
Umjetnički ravnatelj festivala ove je godine umjesto opravdano spriječenog Ljube Stipešića Delmate bio je Dražen Habuš, a uz njega su u žiriju sjedili Tomislav Pehar, Marijana Dušević, Jelena Laca i Davor Petrović.
Iako je žiri odlučio o samo jednom pobjedniku Pehar je na samom početku natjecateljima poručio ono što i jest sama bit ovog festivala, a to je želja da se klapska pjesma inicira i potraži svoje obožavatelje i među najmlađima.
– Smisao klapskog pjevanja nije samo u pjevanju, nego i u druženju. Ono je preventivni lijek protiv depresije, čini nas sretnima. Svi koji ste stigli ovdje danas ćete pobjediti upravo zato jer ste došli ovdje s dobrom voljom da sudjelujete.