Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Milanović: Zakon o ništetnosti je besmislen

09.10.2011. 22:00
Milanović: Zakon o ništetnosti je besmislen


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je jučer u emisiji HTV-a Nedjeljom u dva kako je zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše SFRJ, bivše JNA te Republike Srbije, koji je raspravljen u Hrvatskom saboru, besmislen i nikoga neće zaštititi.
“Ono što je došlo iz Beograda je neozbiljno i u Hrvatskoj stvara tenziju zato što je ugovor i dogovor pripreman na krivoj razini i na krivi način”, ocijenio je Milanović.
Problem je, po njegovom mišljenju, u tome što kada se ‘sjelo’ sa Srbijom raščišćavati neke stvari iz prošlosti, a koje, kako je rekao, treba raščistiti, onda se neke stvari nisu dovoljno precizno utvrdile.
“Taj dogovor su odradili državni odvjetnici koji su time praktički igrali ulogu ministara vanjskih poslova. To je krivo. Mislim da te ljude i te pozicije time ne treba opterećivati. To može biti predmet ili državnog sporazuma ili državnog ugovora ili političkih konzultacija na najvišoj razini, s obzirom o kako se teškom pitanju radi, a radi se o ratnim zločinima”, kazao je Milanović.
“Kakav je to ugovor ili dogovor dviju strana prema kojem vama dođe optužnica stara 20 godina i to protiv Šeksa koji je bio i predsjednik Hrvatskog sabora i za to vrijeme cijelo vrijeme nitko nije znao, nisu znali ni u Beogradu. Tko je pisao tu optužnicu”, rekao je Milanović, dodavši kako je to lakrdija i ne smije se događati.
Upitan o premijerkinom pozdravu hrvatskih generala u Haagu na Dan pobjede 5. kolovoza Milanović je rekao da na njezinom mjestu tada, nakon prvostupanjske presude, to ne bi napravio. Također je ponovio i svoj stav kako generali “plaćaju tuđi dug”.
“Godine 1995. se hrvatska država nakon Oluje osramotila. To je hrvatska državna sramota. Država nije htjela raditi, dopustila je da se dogode grozne stvari među srpskim starcima u Varivodama, Gruborima, na području Bukovice. To je prošlo. Odgovaralo je premalo ljudi i tu smo pali na testu. I onda je to stajalo niz godina i nikakve optužnice nisu dizane. Ne mislim da je predsjednik Tuđman trebao završiti na sudu u Haagu, naprosto smatram to sramotom hrvatske države”, rekao je Milanović dodavši kako drži da general Gotovina plaća tuđi, kolektivni dug.