Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Rađenović: SDSS nije indiferentan oko toga s kim je u koaliciji

09.10.2011. 22:00
Rađenović: SDSS nije indiferentan oko toga s kim je u koaliciji


Neovisno o političkom opredjeljenju izabranih predstavnika SDSS- a, mišljenja sam da je nužno sudjelovati u izvršnoj vlasti jer samo tako manjinski predstavnici mogu ostvariti ciljeve koji su od životnog značenja za njihove zajednice
Zamjenica župana Zadarske županije Rajka Rađenović (SDSS) odgovara na pitanja koja su čitatelji Zadarskog lista postavili posredstvom internetske stranice www.zadarskilist.hr. Imena u zgradama su ona kojima su se čitatelji predstavili prilikom postavljanja pitanja.
* Mislim da nije u redu da se na zidu u županijskoj vijećnici u Zadru nalazi slika nekadašnjeg predsjednika Tuđmana i da se, ako uopće treba biti slika predsjednika na zidu, onda treba staviti slika aktualnog predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Molim vaš komentar. (Ante, 22. 9. 2011.)
– Moj stav nije presudan u ovom slučaju. Na zidu u županijskoj vijećnici u Zadru može stajati slika nekadašnjeg predsjednika kao i aktualnog.
Sud o “Oluji” dat će povjesničari
* Smije li SDSS biti indiferentan prema tome s kim je u koaliciji; na način da je danas podjednako u koaliciji s HDZ-om, pri čamu Milorad Pupovac za sebe kaže da je blizak socijaldemokraciji, a sutra će biti s SDP-om ako SDP pobijedi na izborima? Ako se Hrvati razlikuju po političkim uvjerenjima kao desni, neoliberalni i lijevi, pa valjda i Srbin ima političko uvjerenje, a ne samo nacionalno opredjeljenje? (Mia, 20. 9. 2011.)
– SDSS nije indiferentan oko toga s kim je u koaliciji i kao manjinska stranka pokušava zaštititi nedovoljno ostvarena prava nacionalnih manjina, pa tako da sudjeluje u izvršnoj vlasti s koalicijskim partnerima. Neovisno o političkom opredjeljenju izabranih predstavnika SDSS-a, mišljenja sam da je nužno sudjelovati u izvršnoj vlasti jer samo tako manjinski predstavnici mogu ostvariti ciljeve koji su od životnog značenja za njihove zajednice.
* Što je za vas vojno-redarstvena akcija “Oluja” i kada ćete, kao dožupanica, polagati vijenac na spomen obilježja iz Domovinskog rata i time izraziti počast poginulim braniteljima koji su i vama donijeli slobodu? (Hvidra Zadar, 15. 9. 2011.)   
– ‘Oluja’ je vojno-redarstvena akcija kojom je postignuta cjelovitost hrvatskog teritorija, a o svim njenim aspektima dat će sud povjesničari.
* Kako komentirate to da su je netko nazvao medije i rekao da za požar u vojnom objektu u Kninu preuzima odgovornost nepostojeći Srpski revolucionarni pokret, a onda se ispostavilo da je osoba na telefonu bio hrvatski emigrant u Njemačkoj i bivši SIS-ovac Petar Penava, član Hrvatskog državotvornog pokreta? (Sandi, 20. 9. 2011.)
– To nije prvi put da neke desničarske organizacije, pogotovo iz inozemstva, pokušavaju narušiti međunacionalne odnose i tako stvarati napetosti i netrpeljivosti između Hrvata i Srba, a sve radi svoje osobne promocije.
Voda u Jokićima, škola u Smokoviću
* Hoće li zaselak Jokići u selu Popovići dobiti vodu i kada to planirate? (Maslina, 18. 9. 2011)
 – Zadarska županija kontinuirano radi na podizanju kvalitete života žitelja županije, pa tako i prati situaciju te sufinancira vodovodne mreže prema zahtjevima jedinica lokalne samouprave, kako bi se ti problemi zajedničkim naporima što prije riješili.
* Škola u Smokoviću je srušena 2002. ili 2003. godine, dakle gotovo deset godina nakon završenih svih ratnih operacija na tom području. Tko je i uime čega je dao nalog da se sruši škola i sav kamen odveze tako da se danas ni temelji ne mogu poznati gdje su bili? (Milan, 12. 9. 2011.)
– Ako postoji prijava ili saznanje tko je to učinio i zašto, to dalje treba rješavati Policijska uprava. Apeliram na nadležne institucije da pronađu odgovorne za ovo djelo uništavanja imovine Republike Hrvatske.
* Rođen sam 9. srpnja 1959. u Zadru, inženjer sam po zanimanju, oženjen, otac dvoje odrasle djece, udane kćeri i majke dvojice sinova, te sina maturanta Prometne škole u Varaždinu. Živim sa suprugom u Dugom Selu, a radim u Zagrebu. Nakon što sin završi školovanje u ljetu 2012., želja mi je vratiti se sa suprugom živjeti i raditi u Zadru. Kako da, nakon izbivanja iz Zadra već 34 godine, a radio sam u Zagrebu, Zadru i 14 godina u zapadnoj Europi, dođem do posla? Odlično govorim njemački jezik. (Neven, 23. 9. 2011.)
– Pohvalno je što se želite vratiti živjeti i raditi u Zadru, ali gospodarska situacija i opća kriza je takva da se bilo kome ne može jamčiti posao, jer je veliki broj obrazovanih ljudi već duže vrijeme na Zavodu za zapošljavanje.
* Predao sam pritužbu građevinskoj inspekciji u Zadru, predmet klase 362- 02/09- 16/4770 24. 3. 2010. i još ni dan danas nema odgovora na isti, te me čudi da inspekciji treba godina i pol da bi pridonijela proračunu Grada par tisuća eura za kaznu koju sam i sam platio pod istim uvjetima kao što treba i prijavljeni da se poništi građevinska dozvola te da zatraži dozvolu o stanju na terenu kroz što sam i sam prošao. Treba li tu imati neke veze da bi se to obustavilo? (Besirevic, 14. 9. 2011.)
– Nadam se i vjerujem da naše institucije obavljaju poslove sukladno zakonskim propisima, iako često puta nismo zadovoljni brzinom provedbe određenih postupaka.