Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Privlaci povjerenik Željko Zorić, u Zemuniku Vice Karaban

09.10.2011. 22:00
U Privlaci povjerenik Željko Zorić,  u Zemuniku Vice Karaban


Hrvatska stranka prava odmah je reagirala na transfere “odmetnutih” općinskih podružnica u Zemuniku i Privlaci koje su napustile HSP predsjednika Daniela Srba i pridružile se HSP-u Dr. Ante Starčević predsjednice Ruže Tomašić.
Predsjedništvo HSP-a promptno je razriješilo zemuničkog i privlačkog predsjednika, Tomislava Šarića i Antu Kršlovića te imenovalo povjerenike. Za povjerenika HSP-a podružnice Zemunik imenovan je Vice Karaban, a za povjerenika HSP-a podružnice Privlaka Željko Zorić.
– Bivšim kolegama želim sve najbolje u njihovom daljnjem radu. Ostao sam i dalje pravaš, u srcu i duši, u HSP-u Dr. Ante Starčević. U prvom redu stoga jer Ružu Tomašić iznimno cijenim i vidim da je oko sebe okupila domoljube, poštene i vrijedne ljude. S mladim i poštenim ljudima u Zemuniku želimo raditi na dobrobit vrijednih i radišnih Zemuničana, rekao je prvi zemunički pravaš Tomislav Šarić, kojem je na posljednjim lokalnim izborima tek za nekoliko glasova izbjegla načelnička fotelja u Zemuniku.
Na hrvatskoj političkoj sceni trenutačno djeluje čak pet stranaka pravaškog usmjerenja. Pored HSP-a i HSP-a Dr. Ante Starčević to su još Hrvatska čista stranka prava (HČSP), HSP 1861. i A (Autohtona)-HSP, odnosno nekadašnji Hrvatski pravaši – Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP). Ipak, najozbiljniji aspiranti na saborske mandate svakako su HSP i HSP Dr. A. Starčević, a njihovi lideri odbijaju svaku pomisao o ujedinjenju, premda se nagađalo da će se to dogoditi, upravo kako bi se izbjegla prevelika disperzija pravaških glasova.
Prije dva, tri mjeseca zemuničko Općinsko vijeće zbog Ustavnog zakona o pravima manjina umjesto 11 vijećnika ima ukupno 13 vijećnika. Nakon pravaškog transfera (Željko Buljat, Pavao Alvir, Tomislav Šarić) na prvoj sljedećoj sjednici u vijećničkim sjedalicama će sjediti sedam vijećnika HDZ-a, tri HSP-a Dr. Ante Starčević, dva SDSS-a i jedan HSS-a.
Kako su i dva privlačka vijećnika HSP-a prešla u tzv. “Ružine pravaše” 13-člano Općinsko vijeće sada sačinjavaju pet vijećnika HDZ-a, četiri koalicije SDP-HSU-HNS i po dva vijećnika HSP-a Dr. Ante Starčević i HSS. Isto kao i podružnica sa 41 članom i dosadašnji predsjednik HSP-a Privlake Ante Kršlović prešao je u drugu pravašku stranku HSP Dr. Ante Starčević.