Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vrančić: Takav zahtjev nisam dobio od branitelja

09.10.2011. 22:00
Vrančić: Takav zahtjev nisam dobio od branitelja


Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić neće vratiti sliku počasnog građanina Zadra generala Ante Gotovine na zid Male vijećnice Grada Zadra. Nakon svečanosti u povodu Dana obrane Zadra dio hrvatskih zapovjednika nazočnih na svečanosti u atriju Providurove palače, odgovarajući na novinarska pitanja, založio se za ponovno vraćanje slike u vijećnicu. Stoga su gradonačelnika Vrančića nakon jučerašnjeg polaganja vijenaca na Gradskom groblju Zadar u povodu Dana neovisnosti, novinari zapitali hoće li vratiti i sliku Gotovine na gradske bedeme i u Malu vijećnicu.
– Ne, takav zahtjev ja nisam dobio od branitelja. To se povremeno spomene, ali to nikad nije bio zahtjev od branitelja. Ja imam vrlo dobre i vrlo česte komunikacijske odnose s braniteljskim udrugama. Procjenjujem da se to spominje više u neke politikanske svrhe, nego u stvarnoj želji da se pomogne generalu, rekao je gradonačelnik Vrančić.
Vrančić je nastavio kako je Gotovina „…nesretno stradao”. Stradao je unatoč činjenici, kaže Vrančić, jer svi Zadrani pouzdano znaju da je Gotovina nevin čovjek koji nije počinio nikakav zločin. Stoga se teško pomiriti da on kao nevin čovjek leži u zatvoru.
– Međutim, takve su okolnosti, ali što se tiče Grada Zadra, mi stojimo u raznim komunikacijama s ljudima od utjecaja kako bi im predočili istinu o situaciji u Zadru i generalu Gotovini. Nastojimo mu pomoći na sve moguće načine, ali s obzirom na kompliciranost odnosa s haškim sudom, nastojimo mu ne odmoći, rekao je između ostalog Zvonimir Vrančić.
Slika generala Gotovine maknuta je iz Male vijećnice Grada 2004. tijekom posjeta tadašnjeg britanskog veleposlanika Johna Ramsdena Zadru. Ramsden je tada iz protesta prekinuo tiskovnu konferenciju pa je slika sklonjena. O vraćanju slike Vrančić je još ljetos rekao kako će pričekati pravomoćnu presudu haškog suda.
– Grad Zadar pomaže obitelji generala Gotovine, ali s time ne želimo licitirati, rekao je na kraju svoje izjave gradonačelnik Zvonimir Vrančić.