Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Folklor uveseljava i pomlađuje

Autor: Velimir Brkić

09.10.2012. 22:00
Folklor uveseljava i pomlađuje

Foto: Velimir BRKIĆ



Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva koje mora iskoristiti sve raspoložive resurse, osobito potencijale civilnog društva, kako bi se osigurali razni programi koji starijim osobama omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samoispunjenje i neovisnost, naglasila je ravnateljica Petrušić
U povodu Dana neovisnosti, Međunarodnog dana starijih osoba i Hrvatskog tjedna palijativne skrbi, u Domu za starije osobe Zemunik u ponedjeljak je u organizaciji zadarskog HNS-a održan prigodni folklorni program u kojem su nastupili KUD-ovi Sv. Mihovil iz Galovca i Vukšić iz Vukšića.
 U veselom ozračju se plesalo, cvitaralo, pjevalo, igralo i kolalo, u kolopletu zajedno folkloraši, štićenici i djelatnici Doma za odrasle, članice zadarskog HNS-a. Domaćica je bila ravnateljica Nataša Petrušić.
– Briga o starijima nije samo obveza obitelji, već cjelokupnog društva koje mora iskoristiti sve raspoložive resurse, osobito potencijale civilnog društva, kako bi se osigurali razni programi koji starijim osobama omogućuju aktivno društveno sudjelovanje, samoispunjenje i neovisnost, naglasila je ravnateljica Petrušić.
Kako su folkloraši iz Galovca i Vukšića pobratimnjeni potom su zajednički u narodnim nošnjama sudjelovali na svečanoj večernjoj misi u svetištu Sv. Šime u Zadru, najomiljenijeg zaštitnika zadarskog puka. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
– U povodu Dana grada i blagdana Svetog Krševana, 24. studenoga 2008., KUD-ovi Sveti Mihovil i Vukšić nakon prigodnog programa hodočastili su u crkvu sv. Šime, gdje je održana i sveta misa, a predvodili su je don Josip Lenkić, upravitelj svetišta sv. Šime, i galovački župnik Stanislav Wielinski, prisjeća se Danica Smolić Ročak, voditeljica galovačkog KUD-a.
Prvi put je uopće na jednoj misi održano bratimljenje u kojem su se dva KUD-a spojila u jedan.
– Osim dugogodišnjeg prijateljstva jedan od glavnih razloga našeg bratimljenja je i isti zaštitnik sveti Mihovil, kojega oba sela pobožno slave. Za kumu KUD-ova izabrali smo Renatu Peroš, ravnateljicu Narodnog muzeja Zadar, zbog njezinog zalaganja za poboljšanje uvjeta rada svih KUD-ova Zadarske županije, navodi Neda Marić, voditeljica vukšićkih folkloraša.
Bio je to jedinstveni, lijepi čin očuvanja kulturne baštine i promocija kulturnog identiteta kao vid cjelokupnog oživljavanja duha naših civilizacijskih tekovina u kojima KUD-ovi moraju imati važnu ulogu.
– Čin bratimljenja ostat će trajna vrijednost u oba naša društva, velikih ljudi i još većeg srca. Svima nama iznimna je sreća i zadovoljstvo poznavati te ljude, zajednićki se družiti i nastupati, tvrde i Danica i Neda.
KUD-ovi su svoje hodočašće završili hodom oko škrinje svetog Šime, a zajedničko druženje završeno je u noći s ponedjeljka na utorak u Benkovcu.