Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kako napraviti solarnu elektranu i prodavati struju?

Autor: Valentina Mlađen

09.10.2012. 22:00
Kako napraviti solarnu elektranu i  prodavati struju?

Foto: Vedran SITNICA



Goran Fabijanić iz trvtke Centar energije iz Osijeka predstavio je solarne sustave na primjeru stambeno poslovne zgrade u Osijeku koja je prva nisko-energetska zgrada u Hrvatskoj, dok je građanima možda i najzanimljivije bilo izlaganje Marija Primorca iz tvrtke Moja energija koji im je predstavio solarne elektrane


Zadrani su prepoznali važnost i prednosti  korištenja obnovljivih izvora  energije u kućanstvima.  Svjedoči tome i veliki odaziv  na besplatnu radionicu Korištenje sunčeve energije u  domaćnstvu koju su u Strukovnoj školi Vice Vlatkovića  organizirale tvrtke Moja  energija iz Vira i Centar  energije iz Osijeka.
Na radionici su mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u domaćinstvu  predstavljali i dipl.oec Danijel Pavić iz Upravnog odjela za gospodarstvo Zadarske županije koji je govorio o  aktivnostima Zadarske  županije vezane za sufinaciranje te o aktualnim zakonskim regulativama. Predstavnik OTP banke gospodin  Marijan Oštrić je građane  izvjestio o takozvanim  sunčevim kreditima, a predstavnici Kvarner osiguranja  su predstavili svoje proizvode.
U samom uvodu ravnatelj  Strukovne škole, Tihomir  Tomčić, koja je ugostila radionicu predstavio je Solarni  centar u koji se građani mogu javiti s bilo kakvim pitanjima vezanim uz korištenje obnovljivih izvora  energije te je predstavio solarne sustave montirane u  školi kao i brojne solarne  proizvode koje izrađuju  učenici.
Danijel Pavić iz Zadarske  županije predstavio je natječaj za postavljanje solarnih  kolektora za zagirijavanje  tople vode za potrošnju koji  Županija provodi već tri godine. Za jedan takav sustav  potrebno je oko tjedan dana  za ugradnju, a da bi vas  Županija sufinancirala potrebno je zadovoljiti i nekoliko kriterija među kojima  su uredni papiri za objekt, ali  i prebivalište u Zadarskoj  županiji, rekao je Pavić. 
Po završetku predstavljanja moglo se čuti nekoliko  upita iz publike, a građane je  najviše zanimalo zašto se ne  sufinanciraju i fotonaponski  sustavi uz toplinske, te zašto  se na taj način ne pomogne  ljudima u zabačenim dijelovima koji nemaju elektronaponsku strukturu kao niti  mogućnost priključka na  mrežu. Javila se i jedna gospođa koja je odbijena na  natječaju iako je imala sve  uredne papire.
Pavić je sve zainteresirane  s dobrim idejama, ali i s pitanjima pozvao da mu se  obrate u uredu gdje im stoji  na raspolaganju.
– Fotonaponski objekti poslovna su investicija gdje vi  proizvodite energiju da biste  ju prodali, dakle mi vama  dajemo novac kako biste vi  zaradili novac. Čini nam se  da je za sada za ovo područje  sustav za dogrijavanje zanimljiviji, a kasnije ćemo  vidjeti, ipak sve ovisi i o  proračunskim mogućnostima, zaključio je Pavić.
Predstavnik trvtke Centar  energije iz Osijeka Goran  Fabijanić predstavio je solarne sustave na primjeru  stambeno poslovne zgrade u  Osijeku koja je prva nisko-energetska zgrada u Hrvatskoj, dok je građanima  možda i najzanimljivije bilo  izlaganje Marija Primorca iz  tvrtke Moja energija koji im  je predstavio solarne elektrane, kako napraviti jednu,  kako prodavati vlastitu struju uz nekoliko korisnih poslovnih savjeta te odgovarao  na sva pitanja sudionika radionice.


 ŠKOLA ĆE POSLOVATI S HEP-om




Iz svoje male sunčeve elektrane Strukovna škola Vice  Vlatkovića škola proizvodi električnu energiju koja se za  sada koristi za vlastite potrebe, a uskoro očekuju i  potpisivanje ugvora s HEP-om te prodaju struje. Taj  projekt je malo zapeo u Ministarstvu gospodarstva, no  upravo ovih dana dobili su dopis o novim zakonskim  odredbama i jednostavnijoj proceduri pa ravnatelj  očekuje da i te poteškoće uskoro budu riješene nakon  što pošalju dodatnu dokumentaciju.
Ravnatelj Tomčić misli da će vrlo brzo dobiti i suglasnost za prikapčanje na Elektru. Za sada energiju  troše za vlastite potrebe. Iako ona nije dostatna za  potrebe dviju škola s brojnim radionicama, u vremenima krize kad se smanjuju proračuni školama i poskupljuje električna energija itekako se osjeti pozitivan  učinak svakog dodatnog wata.