Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Djeca učila o običajima i zdravoj prehrani

09.10.2016. 22:00
Djeca učila o običajima i zdravoj prehrani


Tradicionalna manifestacija Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje obilježena je jučer u školama u Sukošanu i Debeljaku koje pohađa ukupno 322 učenika. U atriju škola bili su za tu prigodu aranžirani izloženi proizvodi kruha i plodova zemlje, učenika, njihovih učitelja i roditelja.
– Ovo je izložba jesenskih plodova i proizvoda od kruha koja govori o ljepoti naših zavičajnih običaja. Tradicija je to koja se već niz godina njeguje i podržava u našoj školi, kazao je Branimir Peričić, ravnatelj OŠ Sukošan.
Svaki kutak pričao je svoju priču o jeseni, šarenom lišću, plodovima zemlje, berbi grožđa, starim tradicijskim alatima i rukotvorinama.
– Starinski načini pripreme kruha, krušnih proizvoda i drugih plodova zemlje ima za cilj očuvati običaje žitelja Sukošana i Debeljaka, našeg naroda, poručio je ravnatelj Peričić dodajući kako sve ovo potiče djecu na zajedništvo, svijest o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, izgrađuje pozitivne stavove, poručio je Peričić pošto je zahvalio svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem obilježavanju Dana kruha, a posebno roditeljima, nastavnicima, časnoj sestri Davidi, te župniku don Domagoju Kelavi.
Prigodni program završio je blagoslovom i zajedničkom molitvom koju je predvodio don Domagoj.
– U ovom vremenu življenja na osobit način zahvaljujemo na kruhu jer povezuje trud i urod, zemaljsko i nebesko, ljudsko i božansko, kazao je Don Domagoj, župnik Sukošana i Debeljaka.
Obred blagoslova održan je ispred bogatog stola prepunog proizvoda kruha, kolača i jesenskih plodova.
– Svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni, rekao je don Domagoj Kelava.
– Želimo zahvaliti nebeskom ocu na darovima kojima nas svakodnevno obasiplje. No, isto tako želimo zahvaliti Bogu na roditeljima koje vam je dao i koji se nesebično brinu da vi, djeco draga, imate kruha, poručio je don Domagoj.
Potom su se kušali kruh, peciva, kolači, pogačice, bubice, pletenice i ostale slastice te šipak, čičindre (žižule), orasi, kruške, jabuke, mandarine doslovno za svakog po nešto fino i ukusno. Bilo je tu i pravih umjetničkih kreacija.
– Kruh je čovjekova potreba oduvijek, samim time i simbol života, poručio je Peričić.
Kruh ujedinjuje rad ruku ratara, mlinara, pekara, trgovca, ali i majki i baka kad pripremaju domaći kruh.
– Simbol zajedništva ostvarujemo za stolom u zajedničkom objedu obitelji, s prijateljima, poznanicima, zaključio je Branimir Peričić.