Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Gastronomsko i kulturno putovanje Likom

Autor:

09.11.2008. 23:00
Gastronomsko i kulturno putovanje Likom

Foto: Vedran SITNICA



Općinsko poglavarstvo Gračaca daje podršku razvoju poljoprivrede i turizma bilo kao partner ili nosilac projekata. Tu vidimo šansu za razvoj naše općine i zapošljavanje lokalnog stanovništva, rekao je načelnik Općine Gračac Nikola Bolta


Pedesetak izlagača iz Zadarske i susjedne Ličko-senjske županije na subotnjem sajmu “Jesen u Gračacu” prikazalo je svu posebnost i raznolikost ličkog kraja. Domaća hrana, rukom izrađeni suveniri, uz bogat kulturni program, proveli su brojne posjetitelje na gastronomsko i kulturno putovanje Likom. Sajam je organizirala Općina Gračac u suradnji s građanskim udrugama, zadrugama i KUD-ovima s tog prostora. Ovo je četvrta godina održavanja sajma, a ove godine održan je u prostorijama HKD “Napredak”.
 Sajam je otvorio zadarski župan Stipe Zrilić koji je tom prilikom čestitao svima koji su dali doprinos njegovom održavanju:
Cilj ravnomjeran razvoj
– Često mi u Županiji ističemo kako je naš cilj ravnomjeran razvoj. No u našoj županiji obalna crta razvijenija je od otoka, zaleđa i ovog ličkog dijela. Posebna vrijednost naše županije je atraktivan prostor, a uz to razvoju doprinose ljudi. Sve je na nama, ništa se neće dogoditi samo od sebe. Potreban je jedan aktivan pristup da bi uvjeti življenja u svim našim područjima bili bolji, rekao je Zrilić.
– Općinsko poglavarstvo Gračaca daje podršku razvoju poljoprivrede i turizma bilo kao partner ili nosilac projekata. Tu vidimo šansu za razvoj naše općine i zapošljavanje lokalnog stanovništva, rekao je načelnik Općine Gračac Nikola Bolta.
Promocija općine Gračac
Cilj ovog sajma je promocija općine Gračac, ličkog dijela Zadarske županije, njegovanje tradicije i kulturne baštine. U tu svrhu među izloženim proizvodima su se našli kozji sir s ljekovitim biljem iz biljne salamure, kozja basa, ljekoviti eliksiri, ulja i masti, šljivovica, likeri od drenjine, raznovrsni kolači i rukom rađeni suveniri. U sklopu sajma savjetnici Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu održali su predstavljanje operativnih programa razvoja ovčarstva, kozarstva i govedarstva te prezentacija projekata EU “Putevi sira”.
 


 PRIPRAVCI ZA ZDRAVLJE I LJEPOTU




Iz Lovinca u susjednoj Ličko-senjskoj županiji na “Jesen u Gračacu” je došla Kata Kordić koja vodi aromacentar “Kaja”.
– Izlažemo pripravke od mješavine eteričnog i baznog ulja koji pomažu kod različitih zdravstvenih tegoba poput proširenih vena, problema s cirkulacijom, disanjem, probavom, oštećenja kože i drugih. Uz to imamo i pripravke za njegu tijela, rekla nam je Kata Kordić.


 NEMA KIŠE, NEMA LIKERA


Na sajmu je bila prisutna i poljoprivredno-turistička zadruga “Eko Lika” iz Srba koja je osnovana s ciljem da bude servis obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji svoj rad temelje na ekoproizvodnji.
– Na sajmu smo izložili domaću rakiju, raženo brašno i džemove. Ove godine jesen nam je bila škrta što se tiče kiše pa imamo manje likera nego što je to uobičajeno, rekla nam je jedna od članica zadruge, Mileva Desnica.


 SLAVONIJA U LICI


Domaći suhomesnati proizvodi i slavonski kolači, koje su ispekle članice KUD-a “Šokadija i prijatelji”, bili su razlog gužvi ispred njihovog štanda.
– Mi se predstavljamo sa slavonskim zlatovezom, ručnim radovima žena, kolačima, kulenom, šunkom, čvarcima, slavonskim rakijama. Slavonija nikada nije oskudijevala mesom i hranom i dio tog bogatstva smo pokazali i ovdje, kaže predsjednik KUD-a “Šokadija i prijatelji” Senko Slobođanac.


 POPULARNA OVČICA


Svoje proizvode na sajmu izložile su i žene iz udruge “Prospero”. Među njima je bila Lička keramička ovčica koja je na ovogodišnjoj dodjeli priznanja Hrvatske gospodarske komore za uspješnost u poslovanju “Zlatna kuna” dobila posebno priznanje.
– Kada idemo na sajmove po Hrvatskoj nitko ne može odoljeti našoj ovčici. I na ovom sajmu ljudi se interesiraju za naš suvenir, ali ipak manje nego u drugim krajevima Hrvatske, jer su se ovdje već navikli na ovčicu, rekla je predsjednica udruge “Prospero” Slavica Miličić.