Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Portreti dr. Franje Tuđmana u suvremenom hrvatskom slikarstvu

Autor: Marija Knežević

09.11.2008. 23:00
Portreti dr. Franje Tuđmana u suvremenom hrvatskom slikarstvu

Foto: Zvonko KUCELIN



U foajeu Hrvatske kazališne kuće u subotu je u organizaciji udruge Hrvatska dijaspora otvorena izložba “Portreti dr. Franje Tuđmana u suvremenom hrvatskom slikarstvu”. Izložba predstavlja šesnaest djela šesnaestero umjetnika koji su svaki na svoj način portretirali najdražeg im predsjednika. Neki od izlagača su akademski umjetnici dok su ostali „samouki”. Većina slika nastala je prema predlošku poznatih fotografija Franje Tuđmana.
Udruga Hrvatska dijaspora, istaknuo je njezin predsjednik Ivica Jurjević, do sada se može pohvaliti dvjema velikim izložbama. Riječ je o portretima pokojnom pape Ivana Pavla II, te pokojnog kardinala Franje Kuharića.
Svoje su radove portreta prvog hrvatskog predsjednika u Zadru izložili Vladimir Blažanović, Branimir Dorotić, Miroslav Dorotić, Vinko Bagarić, Pavao Hudek, Slaven Miličević, Stjepan Đukić Pišta, Petar Kietowski, Branimir Gojević, Martin Šoša, Melinda Sokać, Marica Jalšovec, Slava Blažeković, Blaženka Počuća, Janica Šterc i Petar Kolarić.
Izložbu je otvorio zadarski političar i bivši saborski zastupnik Davor Aras koji se nadahnuto prisjetio datuma i događaja koji su u suvremenoj hrvatskoj povijesti povezivali Zadar i prvog hrvatskog predsjednika, od obrane njegovog doktorskog rada na Filozofskom fakultetu u Zadru do posljednjih posjeta u predizbornoj kampanji.