Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadarski maloljetnici opijaju se od trinaeste!

Autor: Valentina Mlađen

09.11.2008. 23:00
Zadarski maloljetnici opijaju se od trinaeste!

Foto: Irena JURJEVIĆ



Ugostiteljima je profit očito bitniji od djece i njihove budućnosti. Nitko ni ne razmišlja da bi se u ulozi kupaca mogla naći i njihova djeca. Ponekad se dogodi da trgovac ili konobar pita za osobnu, ali, otkrivaju nam zadarski srednjoškolci, ako maloljetnik kaže da je nema, svejedno dobije piće


U povodu Martinja, običaja krštenja mošta, policija ovih dana u sklopu akcije “Alkohol” pojačano nadzire promet te kažnjava vozače pod utjecajem alkohola.
Akcija za svaku pohvalu, nema što. No, istovremeno ako samo izađemo u trgovinu kupiti neku sitnicu za domaćinstvo, lako možemo uočiti jedan posebno opasni vid zoluporabe alkohola – prodaju alkoholnih pića maloljetnicima i to najčešće bez ikakve provjere.
Možda stoga ne bi bilo loše kad bi se sljedeća policijska akcija pozabavila upravo ovim poprilično raširenim fenomenom.
Naime, iako je točenje alkohola maloljetnim osobama zakonom zabranjeno, činjenica je da se mnogi vlasnici trgovina i kafića toga ne pridržavaju.
Tu se postavlja pitanje jesu li proizvođači alkohola, trgovci i ugostitelji zaista jači od društva i države? Stanje na ulicama upućuje na to da jesu. Maloljetnički vandalizam je u porastu. Uništavanje privatnog vlasništva, narušavanje javnog reda i mira te tučnjave sve su češća pojava, kao i učestale tragične posljedice takvog ponašanja.
 Opijanje na javnim mjestima
I dok se donose rigorozni zakoni o zabrani pušenja, kao da je upravo pušenje jedini izvor zla u svijetu, čini se da baš nitko ozbiljno ne razmišlja kako onemogućiti opijanje djece.
Podsjetimo i da je komentar zadarskog gradonačelnika Živka Kolege na odluku gradske uprave Osijeka o zabrani konzumiranja alkohola i duhana maloljetnicima na javnim površinama, bio da postoje zakoni koji to reguliraju!
Ipak, čini se da se u gradu Zadru tih zakona ne pridržavaju ni maloljetnici kao ni ugostitelji. Najjeftiniji način opijanja, a prikladan svakom džeparcu predstavljaju opijanja na javnim mjestima. Parkovi ili riva idealni su za okupljanje i opijanje zadarske mladeži. Tako se gotovo redovito grupe mladih Zadrana vikendom mogu zateći u Parku Vladimira Nazora, Perivoju kraljice Jelene, na rivi ili, pak, u kafićima. A ako je netko od prijatelja sam doma, zna se gdje je tulum.
Razgovarali smo s grupom zadarskih srednjoškolaca koji su nam otkrili kakav je njihov odnos prema alkoholu.
Gotovo je nemoguće danas naći osobu iznad šesnaest godina koja ne konzumira alkohol barem povremeno, što bi značilo vikendima, a ponekad i radnim danom.
Ako se stvori prilika ili jednostavno, kažu naši sugovornici, ako nemaju što drugo raditi, pije se i radnim danom. Šokantno je otkriće, pak, da je većina maloljetnika s kojima smo imali priliku razgovarati, alkohol prvi put kupila u dobi od trinaest godina.
 Svi piju
Na pitanje zašto piju, odgovaraju da je to većinom zato što svi piju! I da se bolje zabave.
No poražavajuća je istina da im u dobi od petnaest, šesnaest godina alkohol već postaje rutina.
– Skupe se novci, skupi se ekipa i ide se piti, jednostavno svoje društvene navike objašnjava jedna zadarska srednjoškolka.
Čini se da je nabava alkohola danas najmanji problem. Potrebno je samo ušetati u gotovo bilo koju trgovinu u gradu, uzeti željenu bocu i doći do blagajne.
U većini trgovina nitko ne pita za osobnu. Ista je situacija i u kafićima, a osobito u diskotekama. Ugostiteljima je  profit očito bitniji od djece i  njihove budućnosti. Nitko ni ne razmišlja da bi se u ulozi kupaca mogla naći i njihova djeca.
Ponekad se dogodi da trgovac ili konobar pita za osobnu, ali, otkrivaju nam zadarski srednjoškolci, ako maloljetnik kaže da je nema, svejedno dobije piće. Čak ako i kaže da je maloljetan, u većini slučajeva biva poslužen!
Kao ugostiteljske objekte u kojima su naišli na poteškoće pri kupnji alkohola, maloljetnici su naveli kafiće poput Down towna i Dolcevite. Do pića kažu nekad nije lako doći ni u većim trgovačkim centrima kao što je Kaufland, Konzum, Kerum itd. No oni već dobro znaju kojih se kafića i trgovina kloniti te do željenog alkohola uvijek dođu.
Iako su im domovi većinom dobro opskrbljeni alkoholnim pićima, većina maloljetnika neće posegnuti za tim bocama. Tako se održava prešutni dogovor s roditeljima koji su svjesni da im djeca piju, ali dok za to nema dokaza, smatraju da nije potrebno govoriti o tome.
Roditelji (ne) znaju
– Roditelji znaju da pijem, ali prave se da ne znaju. Ponekad me samo upozore da ne pijem previše. Možda misle da je besmisleno braniti nešto što svi rade, rekao je maloljetni L.O. (16).
Većina naših sugovornika imala je susrete s policijom, no sve je, kažu, prošlo bez većih posljedica.
Najčešće policija dođe, uzme samo imena i prezimena ne tražeći osobnu i zatim narede da se društvo raziđe. U 90% slučajeva, svjedoče maloljetni Zadrani, policajce nitko “ne doživljava” te se opijanje samo nastavi.
– Jednom prilikom policajci su nas zatekli na privatnom partyju u kafiću. Bilo je oko 22.30. Većina nas je bila maloljetna i pili smo alkohol. Kad je policija došla nisu nam tražili ni osobne niti su nam zapisali imena, samo su naredili da napustimo kafić. Taj put smo se izvukli kao i većinom do tada, kaže I.Ž. (15).
Iako to po zakonu ne bi smjeli, roditelji svojoj maloljetnoj djeci često dopuštaju kasne izlaske. Većina smije ostati vani i do 2 sata. Ali ako su izlasci i skraćeni, nikad se nije bio problem napiti do 20 sati.
A što se pije? Čini se da je pivo davno izašlo iz mode. Iako se povremeno kupuje i pivo koje je uz vina još najjeftinije, uz pozamašne džeparce većina si može priuštiti i votku ili viski. Danas najbolje ide mali s kolom i votka-juice.
Kao i do alkohola, većini maloljetnika nikad nije bio problem doći do kutije cigareta.
Budući da poskupljuju duhanski proizvodi, možda ne bi bilo tako loše da poskupe i alkoholni. Za petero je maloljetnika boca votke od 60 kuna jedno je od jeftinijih pića. A uvijek će se naći netko tko će im votku prodati. Osim poskupljenja, zabrana pijenja na javnim mjestima maloljetnike bi potjerala u kafiće, a većina si ipak opijanje u kafićima ne može priuštiti.
No, čini se da ćemo ipak morati još pričekati na zakone koji će zaista regulirati opijanje maloljetnika. Do tada, uvijek se može nastaviti kao i dosad – zažmiriti na jedno oko i čekati da se problem sam od sebe riješi…
 


 ALKOHOLIZAM U BROJKAMA




– U Hrvatskoj pije 38 posto dječaka i 16 posto djevojčica
– registrirano je gotovo 300 tisuća alkoholičara, no samo ih se oko 7.500 liječi
– ciroza jetre među vodećim je uzrocima smrti muškaraca
– pije jedna trećina maloljetnika u Hrvatskoj
– točenje alkohola maloljetnicima pokazuje se isplativim za vlasnike kafića – kazna iznosi samo 5.000 kuna, dok su sankcije u trgovinama puno rigoroznije – 30 dana zabrane rada ili 30.000 kuna kazne.