Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bez borbe nema bodova

Autor:

09.11.2009. 23:00
Bez borbe nema bodova

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Rezultat, za razliku od igre koju smo prikazali protiv Zaboka, nije zabrinjavajući – objašnjava Plantak
Jalov angažman Puntamičana u gostujućem porazu od Zaboka najviše je briga zadao Nevenu Plantaku, treneru, koji je nakon utakmice istaknuo da se “bez maksimalnog zalaganja svih igrača na parketu ne može očekivati pobjeda.”
– Pogotovo ako s druge strane terena stoje toliko nadahnuti Zabočani predvođeni izvanrednim organizatorom igre Ivanom Tomeljakom – kaže Plantak i dodaje:
– Nezadovoljan sam načinom na koji smo izgubili. Nije problem izgubiti utakmicu pogotovo od bolje momčadi, no način naše igre nije bio na razini dogovora, jer nismo ispunili nijedan preduvjet koji smo zacrtali u pripremi utakmice. Napomenuo sam da moramo paziti na tri segmenta: kontrolu skoka, kolektivnu igru u obrani i napadu te limitiranje Tomeljaka u smislu njegovih mogućnosti razigravanja svojih suigrača. Nismo uspjeli ni u jednom od tih ciljeva i to je ključ našeg poraza.
Zabočka škola
Plantak je svjestan težine svog posla u kojem mora osim podizanja igre svojih igrača misliti i na psihički moment koji je presudan za ovako mladu i neiskusnu momčad.
– Ovakve utakmice se na kraju mogu shvatiti kao škola za moje igrače koji su nadam se, shvatili da se bez stopostotnog angažmana uz visoku borbenost i agresiju ne može dobiti nikoga u ovoj ligi. U prve tri utakmice smo imali taj segment koji je izostao protiv Zaboka. No, mora se priznati da su domaći košarkaši bili stvarno raspoloženi i uz takvog igrača kakav je Tomeljak bilo je teško išta napraviti. Njegova igra je bila za nas nerješiva zagonetka. Promijenili smo četiri obrambena igrača na njemu i nije pomoglo. Zabio nam je 15 poena, ali što je bilo najgore po nas, uspio je razigrati ostatak momčadi. I unatoč tomu smo došli dvaput na minus osam razlike, ali nije se dalo više učiniti.
Razlog porazu može se tražiti u statističkom podatku da ste imali očajan šut za tri poena. Čak 25 promašenih trica nije se dalo nadoknaditi.
– I u tom statističkom podatku se vidi da smo bili ispod razine koju smo imali u prve tri utakmice. Normalno, da je dosta na to utjecao i sam početak susreta kad smo promašili nekoliko šutova, a Zabočani pogodili. Nismo očito bili raspoloženi osim Ivanova koji je svoj posao odradio bez promašaja. I taj šut je pokazatelj onoga što pružaš u obrani. Kaže se da sreća prati hrabre, a tako je bilo sa Zabočanima koji su tu pobjedu izgleda željeli više od nas pa im je i lakše ulazila lopta u koš.
Dvije domaće
Četiri kola su za vama. Dvije pobjede na domaćem parketu su upisane, dok se gostovanjima niste uspjeli okoristiti. Raspored vam u sljedeća dva kola donosi domaće dvoboje protiv Kaštel galerije i Dubrave što može biti prilika za uzlet na ljestvici.
– Rezultat za razliku od igre koju smo prikazali protiv Zaboka nije zabrinjavajući. Štoviše mogu biti zadovoljan sa učinkom u prva četiri kola, jer smo imali nezgodan raspored koji nam je nosio dva vrlo teška gostovanja i dva najteža domaćinstva. U tim domaćim utakmicama protiv Šibenika i Splita smo pokazali da smo na pravom putu i sigurno će teško to biti ponoviti ostalim momčadima u ligi da pobijede i Šibenik i Split. Što se tiče sljedećih utakmica ne mogu misliti ni na što osim na prvu sljedeću protiv Kaštel galerije. Iako su izgubili doma od Svjetlosti, nisu nimalo loša momčad i za pobijediti ih trebat će ono što već ponavljam mjesecima – maksimalan pristup mojih igrača. Kaštelani igraju sličnu košarku kakvu mi igramo, imaju najmlađu momčad poslije nas tako da ne očekujem ništa manje tešku utakmicu od svih ovih dosada.


 NEMA VIŠE NEPORAŽENIH


Nakon četiri odigrana kola, ljestvica A-1 lige lagano poprima jasnije obrise. Nema više neporaženih momčadi, jer je Dubrava upisala svoj prvi poraz na Gripama protiv Splita koji nije dopustio novo iznenađenje i tako naznačio da se penje prema vrhu gdje su ga svi i stavljali pred početak natjecanja. Uz Splićane su se počeli buditi Šibenik i Svjetlost koji su nakon početnih poraza počeli naplaćivati višak kvalitete u svojim redovima pa tako Dubrovčani na Baldekinu te Kaštelani u svojoj dvorani nisu mogli parirati momčadima koje su uz Split kotirane visoko na listi favorita za Ligu za prvaka. Pored ovih očekivanih rezultata, ponovno su se Vrijednosnice OS Darda pokazale kao momčad koja je u stanju iznenaditi svakoga. Nakon podviga usred Slavonskog broda uspjeli su baranjski “komarci” to ponoviti i u Trogiru i tako dokazali da nisu samo instant hit prvenstva. Bit će zanimljivo vidjeti sljedeće kolo u kojem igrači Damira Volodera dočekuju Splićane u svojoj dvorani i mogu li napraviti novu senzaciju. Također sljedeće kolo donosi i dva derbija Dubrava – Zabok i Svjetlost – Šibenik čiji će finalni rezultati baciti novo svjetlo na zasada zgusnuti poredak na ljestvici.