Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pobijedili Varteks – glavom

Autor:

09.11.2009. 23:00
Pobijedili Varteks – glavom

Foto: Vedran SITNICA



Najave da će prekidi biti ključ obistinile su se već u 15. minuti susreta kad su Zadrani iz dva kornera uspjeli čak triput glavom s pet metara izrešetati gostujućeg vratara Krkleca, a ovaj treći pokušaj Santinija za njega je bio pretežak zadatak i Zadrani su došli do ranog vodstva
Nakon 10. kola u kojem su Zadrani protiv Slaven Belupa na Stanovima posljednji put upisali tri boda na svoj konto uspjeli su to isto ponoviti protiv Varteksa i tako učvrstiti svoju poziciju na sredini ljestvice s time da su puno bliže sedmoplasiranoj Rijeci koja ima 19 nego 13. Varteksu s 15 bodova. Osim tri boda smješak na lice navijača i stručnog stožera donijela je činjenica da su nogometaši Zadra prikazali protiv Varaždinaca najdomljiviju predstavu od početka sezone, a konačni rezultat od 2:0 trebao je biti i izraženiji da su nišanske sprave bile namještene što se posebno odnosi na glavnu zadarsku špicu Terkeša koji u nekoliko navrata nije uspio iz čistih situacija matirati gostujućeg vratara. Zato se kao spasitelj Terkeša ukazao mladi Ivan Santini koji je s dva pogotka glavom promovirao sebe u junaka zadarske pobjede kojom se kupio potreban mir pred tri vrlo teške utakmice do kraja jesenskog dijela prvenstva.
Zebićev njuh
Za promociju Santinija u junaka treba pohvaliti trenera Dalibora Zebića koji je znalački osjetio povoljan trenutak za tog mladog momka kojeg je stavio ispred iskusnog Šaranovića znajući da će težak i raskopan teren biti odlična podloga za robusnijeg centarfora poput Santinija, a u tu računicu je uračunao podatak da je Varteks sigurno spada po dosad prikazanom među najmekše momčadi (u posljednjih osam kola tek četiri osvojena boda) čiji sastav je protkan mladim igračima punog potencijala, no nedovoljno obdarene snagom i visinom što na ovakvim “oranicama” od travnjaka kao što je bila na Stanovima u subotu zna biti presudno. Najave da će prekidi biti ključ obistinile su se već u 15. minuti susreta kad su Zadrani iz dva kornera uspjeli čak triput glavom s pet metara izrešetati gostujućeg vratara Krkleca, a ovaj treći pokušaj Santinija za njega je bio pretežak zadatak i Zadrani su došli do ranog vodstva što su i priželjkivali prije početka. Gosti su bili anemični osim početnih minuta kad su u nekoliko navrata iskoristili smušenost zadarske zadnje linije te imali nekoliko poluprilika, međutim nakon toga na terenu je postojala samo jedna momčad, ona u plavim dresovima. Iako se nije moglo umirati u ljepoti što zbog samih terenskih uvjeta što zbog općenite kvalitete hrvatske nogometne lige angažman Zadrana je bio na visini i nisu dopuštali gostima da se eventualno razmašu i dođu u priliku anulirati to vrijedno vodstvo. Tražili su drugi gol znajući da s 1:0 ne mogu biti sigurni, no Terkeš je u dvije situacije promašio ono što inače ne promašuje te se na odmor otišlo s minimalnim vodstvom.
Raspoloženi Ćurjurić
U drugih 45 minuta primijetila se intencija Zadrana da idu po taj drugi gol koji je stigao već u 55. minuti nakon akcije koja je krenula od raspoloženog Ćurjurića prema Bilaveru koji je u tom drugom poluvremenu bio vrlo primjetan na toj desnoj strani. Lijevom nogom je Bilaver uspio pronaći Mršića koji je pogodio glavu usamljenog Santinija na drugoj vratnici za njegov drugi pogodak na utakmici i rješenje briga oko bodova. Nakon tog pogotka su Zadrani olakšali i lopta je počela ići tečnije, pa se u nekoliko situacija mogao čuti i pljesak za lijepe pasove koje je uglavnom distribuirao Ćurjurić, no nedostajala je konkretna završnica koja ovog puta nije bila od velikog značaja po rezultat, no sigurno je kronični problem koji muči prvoligaša sa Stanova već 14 kola. Ipak pobjedi se ne gleda u zube i uspjeh protiv Varteksa je došao u najbolje moguće vrijeme, jer za dva tjedna nakon reprezentativne stanke očekuju Zebićeve trupe tri teška dvoboja. Dva gostovanja u nizu, prvo kod Zagreba, a zatim na noge Cibaliji ne obećavaju mnogo znajući kakve predstave pružaju Zadrani na gostovanjima. Nakon toga kao posljednja utakmica prije zimske stanke je dolazak Hajduka na Stanove što unatoč problemima Hajduka ne predstavlja utakmicu u kojoj se može sanjati o bodovima. Stoga se ova tri boda protiv Varaždinaca mogu okarakterizirati vrlo bitnim bodovima u smislu spašavanja prvoligaškog života u kojem se trenutno nalazi više od 50 posto momčadi u ligi.


 NA ZAGREB BEZ JEŽINE, ĆURJURIĆA I MRŠIĆA


Čak šest žutih kartona zadarskih nogometaša protiv Varteksa pokvarilo je slast pobjede, jer su tri od šest kartona izravno izbrisali trojicu standardnih prvotimaca s liste putnika za utakmicu sa Zagrebom za dva tjedna. Tako protiv Zagreba, Zebić neće moći računati na vratara Ježinu, Ćurjurića i Mršića. Da se tako nešto nije moglo izbjeći bilo bi to edna uobičajena stvar koja se događa u tekućem prvenstvu, no način na koji su pogotovo Ježina i Mršić zaradili svoju treću javnu opomenu je pomalo bizaran ili u najmanju ruku – zabrinjavajući. Ježina je odugovlačio s ispucavanjem lopte u 78. minuti pri rezultatu 2:0, a Mršić zaradio javnu opomenu pred kraj utakmice zbog nesportskog ponašanja tj. prigovora. Kažu mladost jedanko ludost, no ovakve ludosti definitivno ne idu u prilog konstataciji da će Zadar u Zagrebu prekinuti višemjesečni post na gostovanjima. Začuđuje da su Zadrani kartone na takav način dobivali u situaciji kad su na terenu imali kontrolu i igre i rezultata, a do kraja utakmice bilo je malo vremena. Čini se kao i im je i bila želja – požutjeti?!