Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šćakavski poddijalekt zapadnoga dijalekta

Autor:

09.11.2009. 23:00
Šćakavski poddijalekt zapadnoga dijalekta


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u petak je održana javna obrana doktorske disertacije mr. sc. Zrinke Dodig. Disertaciju pod naslovom “Šćakavski poddijalekt zapadnoga dijalekta” Dodig je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: dr. sc. Mijo Lončarić, znan. savjetnik, prof. dr. sc. Josip Lisac i prof. dr. sc. Ljiljana Stančić.
Doktorski rad Zrinke Dodig izrađen je pod mentorstvom prof. dr. sc. Josipa Lisca u okviru Poslijediplomskoga studija iz jezikoslovlja Sveučilišta u Zadru. Rad se proteže na 245 stranica, te se sastoji od dvanaest poglavlja.
Dr. Lisac u svojoj ocjeni navodi kako je u radu Zrinke Dodig najviše stranica pripalo fonologiji, tj. vokalizmu, konsonantizmu i naglasku, redovito uz zaključne riječi.
“Sve u svemu, može se reći da je mr. Zrinka Dodig unijela mnogo rada u svoj prinos. Pred sobom je imala mnogo obrađenih, a i mnogo neobrađenih govora. Sama je morala proučiti bar neke govore Makarskoga primorja koji su zasad u literaturi sasvim nedostatno obrađeni. Na temelju tih znanja trebalo je pokazati kakav je šćakavski poddijalekt zapadnoga dijalekta i iz toga izvesti što prikladniji zaključak. To je jedno od najvažnijih pitanja hrvatskoga jezika kao organskog idioma. Valja priznati da je kandidatkinja u tome uspjela, s time da su neki nedostatci ostali i u konačnoj verziji”, stoji u ocjeni dr. Lisca.
Dr. Ljiljana Stančić u svojoj ocjeni ističe kako je disertacija Zrinke Dodig, unatoč određenim propustima, po važnosti teme, a napose po solidnoj raščlambi jezičnih značajki vrijedan doprinos hrvatskoj dijalektologiji.