Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U Zmajeviću o umjetnoj oplodnji

Autor: Marija Ćurko

09.11.2009. 23:00
U Zmajeviću o umjetnoj oplodnji

Foto: Tomislav JERAK



Smatra se da je zamjenska majka ona osoba koja u svojoj maternici nosi plod druge žene. Dakle, ona u svojoj maternici ne nosi svoje biološko dijete i ona je zamjenska majka nekoj drugoj osobi, kazao je dr. Zurak


U dvorani Nadbiskupskog sjemeništa “Zmajević” u Zadru, prof. dr. Niko Zurak održao je predavanje na temu “Hrvatski zakon o umjetnoj oplodnji”. Dr. Zurak je specijalist neuropshijatrije, član Papinske akademije za život i predavač na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Događaj je organizirala zadarska podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Predavanju je uz zadarskog nadbiskupa mons. Ivana Prenđu, liječnike, medicinske sestre i druge posjetitelje, sudjelovala dr. Jasminka Jurišić Šango, predsjednica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Zadar te dr. Neven Šimac, potpredsjednik Kršćanskog akademskog kruga.
 Mons. Prenđa je uputio na aktualnost teme s oznakama ozbiljnih etičkih, demografskih i moralnih pitanja.
– Mnoge dileme koje su prisutne u životu, stvarnosti i praksi traže puno više svjetla u različitim područjima i životu, ne samo kao problemu i pitanju, nego i daru, rekao je nadbiskup zadarski. 
– Odmah nakon rođenja dijete mora biti upisano u matične knjige te mu se mora jamčiti pravo na ime, pravo na državljanstvo i ukoliko je to moguće pravo da zna za svoje roditelje… Hrvatski obiteljski zakon govori o osnovnim pravima bračnih drugova. U braku su bračni drugovi ravnopravni. Bračni drugovi su dužni jedan drugome biti vjerni, uzajamno se pomagati i međusobno se poštivati te održavati skladne bračne i obiteljske odnose, rekao je prof. dr. Niko Zurak definirajući zatim pojam heterologne oplodnje, a između ostalog, i termin surogat majke ili zamjenske majke.
– Smatra se da je zamjenska majka ona osoba koja u svojoj maternici nosi plod druge žene. Dakle, ona u svojoj maternici ne nosi svoje biološko dijete i ona je zamjenska majka nekoj drugoj osobi, čulo se na predavanju.
 Prof. dr. Niko Zurak govorio je i o problematici krize morala i rastakanja obitelji istaknuvši potrebu kršćanskog odnosa prema životu, braku i obitelji te unošenja moralnih vrednota. 
 Mons. Ivan Prenđa je nakon predavanja uputio u poslanicu Diogenetu koja sadrži pravila o tome kakvi su kršćani u svijetu uz moralna i kršćanska načela s pravom na dostojanstvo ljudske osobe. Nadbiskup je izdvojio misli pape Benedikta XVI. u pogledu života koji je Božji dar.
– Papa Benedikt XVI. inzistira na prirodnom zakonu te zastupanju prirodnih načela života i etike, kazao je mons. Prenđa uputivši zatim na potrebu prihvaćanja prirodnog morala koji izvire iz ljudske naravi.