Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Josipović i Kosor dolaze se pokloniti žrtvama Škabrnje i Nadina

09.11.2010. 23:00
Josipović i Kosor dolaze se pokloniti žrtvama Škabrnje i Nadina


Dosad su u Škabrnju na obilježavanje ovog srbočetničkog, dosad nekažnjenog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici


U povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Škabrnje i Nadina, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, na dan stradanja 18. studenog, nazočit će na središnjem komemoracijskom skupu i odavanju počasti poginulim hrvatskim vitezovima i civilima u ovom ravnokotarskom selu heroju. Iako bi se za najviše hrvatske dužnosnike ručak trebao upriličiti na seoskom gospodarstvu u susjednom Nadinu, zasad nemamo službene potvrde.
Svoj prvi dolazak hrvatskog predsjednika i premijerke u Škabrnju od uspostave samostalne i neovisne Republike Hrvatske, kako doznajemo, danas, sutra tek treba definitivno potvrditi Ured predsjednika i Ured za protokol Vlade RH. Dosad su u Škabrnju na obilježavanje ovog srbočetničkog, dosad nekažnjenog zločina nazočili i na druge svečanosti dolazili tek njihovi izaslanici.
Predsjednik Josipović i premijerka Kosor sudjelovat će i na Danu sjećanja na pad Vukovara i na obilježavanju stravičnog masakra u Škabrnji. Zajedno sa svojim suradnicima, kako neslužbeno doznajemo, u prijepodnevnim satima idućeg četvrtka nazočit će u Vukovaru u povodu obilježavanja 19. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 1991.”. Odmah po završetku komemorativnog skupa i poklona vojnim i civilnim žrtvama zrakoplovom iz Osijeka putuju u Zračnu luku Zadar, a u Škabrnji se očekuju oko 14 sati na svečanosti na središnjem mjesnom Trgu dr. Franje Tuđmana.
Kobni 18. studenog 1991. godine ostat će vječno zapamćen u hrvatskoj povijesti. Tog dana je pao herojski grad Vukovar, ali i počinjen grozan masakr u Škabrnji, događaji nakon kojih se još uvijek vuku brojni repovi.
Toga 18. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a, a ukupno je Škabrnja u Domovinskom ratu imala 55 civilnih te 25 vojnih žrtava, dok je šest Škabrnjana poginulo nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Tijekom višegodišnje okupacije u Škabrnji je još bilo 10 poginulih branitelja iz susjednih sela te dvoje civila iz drugih mjesta.