Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ovaj tjedan isplata dijela dugovanja

09.11.2010. 23:00
Ovaj tjedan isplata dijela dugovanja


Htjeli, ne htjeli, financijski problemi su uvijek top tema općenito u Hrvatskoj pa tako i u KK Zadar. Šestomjesečna dugovanja prema radnoj zajednici uzrokovala su (privremeni) gubitak kondicijskog trenera, budući da je Jure Šango odlučio prestati s radom u prvoj momčadi. Problemi se nižu, a o ovom posljednjem Zdenko Mičić, prvi operativac kluba, kaže.
– Nisam zadovoljan s takvim postupkom, bez obzira koji su razlozi iza toga. Svjestan sam da je KK Zadar u teškim trenucima, te da sponzori i gospodarstvo oko nas kubure sa novcima i jednostavno, teško je biti redovit u isplatama. Međutim, ne odobravam ovaj postupak, jer komunikacija zaposlenog treba ići prema direktoru, odnosno upravi. Ako netko ne želi raditi ili igrati za KK Zadar, onda to treba jasno i glasno reći onome tko je odgovoran za taj dio posla – kaže Mičić i dodaje.
Pokušati riješiti problem
– Juricu Šanga poznajem već dugo godina i ja sam ga prvi zaposlio u Boriku, dok sam bio predsjednik. On je kvalitetan stručnjak i pošten dečko, koji voli svoj posao i mi smo bili jako zadovoljni s njim, ali mislim da je odabrao krivi trenutak i da to nije bilo u redu pred ovako važnu utakmicu, kao što je bila ova u nedjelju. To sam mu i osobno rekao. Možda je trebao, ili pričekati ponedjeljak ili se ranije tokom tjedna obratiti meni. Ovo je dodatno otežalo ionako tešku situaciju. On ima svoje razloge, mi ćemo to raspraviti razgovorom i vidjet ćemo kako dalje.
Što će KK Zadar napraviti da pokuša zadržati vrhunskog stručnjaka u svom poslu, kakav je Jure Šango? Njegov definitivni odlazak bio bi velik gubitak za klub.
– Ne možemo ga isplatiti u cijelosti, jer to znači da bi trebali isplatiti sve, a ja ne mogu nikome pogodovati. Ne mogu jednoga platiti, a njih dvadeset ne. On je u istom režimu, kao i svi ostali zaposlenici. Svak tko želi raditi u KK Zadar, u ovim uvjetima, koji nažalost nisu lagani, može biti tu, a tko ne želi, može otići i tražiti neko bolje rješenje. Svi dijelimo istu sudbinu i moramo tu biti jedinstveni.
Ipak, direktor je obznanio i jednu dobru vijest.
– Imali smo neke naznake da bi mogli dobiti određena sredstva prošli tjedan. To se nažalost nije dogodilo, ali dogodit će se vjerojatno ovaj tjedan pa će klub isplatiti određene zaostatke i prema radnoj zajednici i prema igračima. Idemo dalje, boriti se kao i do sada.
Moguć dolazak pojačanja
Je li još uvijek otvorena mogućnost dolaska pojačanja na vanjskim pozicijama?
– U kontekstu ove teške situacije i besparice, iluzorno je govoriti o nekim skupim pojačanjima. Svjesni smo toga da na vanjskoj poziciji nedostaje jedan igrač, ali sjetimo se prošle sezone, kada je Morović došao u dvanaestom mjesecu, a do tada su gotovo cijelu polusezonu odigrali Stipčević i Car. Tražimo rješenja, ali smo jednostavno limitirani financijskim sredstvima. Bilo bi neozbiljno dovoditi nekog igrača, za kojega sredstva nisu osigurana. Osim toga, cijene igrača luduju. Vidimo da je i Radnički nastupio s momčadi, gdje većina igrača u ugovoru ima klauzulu da mogu otići kada god žele. Razmišljamo o nekim rješenjima, međutim, još uvijek nismo ništa konkretno dogovorili.
Odnose li se ta moguća rješenja na strano ili domaće tržište?
– Stranci su uvijek upitni, naročito ovi jeftiniji, «rookie». Treba im platiti avionske karte, dovesti ih na probu, a onda je pitanje i privikavanja na novu sredinu, režim treninga, pravila igre… S druge strane, od domaćih igrača nije baš neka bajna ponuda na tim pozicijama. Vidjet ćemo, na treneru Jusupu je da razmisli i pokuša pronaći rješenje. To je njegov dio posla, a na nama je da pokušamo tehnički osigurati što kvalitetnije uvjete da momčad funkcionira. Kada nešto bude, izvijestit ćemo javnost. Postojala je ideja da se pojačamo za ovaj naporni tjedan koji je pred nama, ali teško je očekivati da ćemo dovesti igrača dan prije utakmice. No, sve je moguće – zaključio je Mičić, ostavivši tako otvorenu mogućnost da klub uskoro dovede prijeko potrebnog igrača, koji će pomoći na pozicijama jedan i dva.


 JUSUP: SITUACIJA SVE TEŽA


Koliko je novonastala situacija utjecala na rad prve momčadi?
– Situacija je teška i sistem polako puca. Ljudi imaju egzistencijalnih problema i ne mogu ja tu ništa reći. Ali sigurno da nam ovo sada dodatno otežava posao. Šango je odrađivao puno posla i mnogo nam je značio, tako da se to sigurno osjeti na kvaliteti rada. Osim toga, kada netko tako ode, to se malo i psihološki odrazi na igrače i atmosferu u momčadi – kazao je Danijel Jusup, trener, dodajući da neće tražiti novog pomoćnika, te da ovaj problem moraju riješiti Šango i uprava kluba.
– Trebamo sjesti i dogovoriti se, ali ako se to riješi, ne vidim zašto ne bi nastavili suradnju.