Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kolega: Gotovina u Haagu dostojanstveno brani istinu o sebi i Domovinskom ratu

09.11.2011. 23:00
Kolega: Gotovina u Haagu dostojanstveno brani istinu o sebi i Domovinskom ratu


Solidarizirajući se s njegovom žrtvom dodjeljujemo mu nagradu koja bi mu trebala biti podrška da hrabro ustraje, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega


Nagradu Grada Zadra, izglasuje li tako Gradsko vijeće, general Ante Gotovina, koji od prosinca 2005. boravi u haaškom pritvoru, formalno gledano dobit će zbog zapaženih rezultata na drugim područjima društvenog rada. Pojasnio je to predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega koji je ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja koji Vijeću predlaže kandidate za dobivanje javnih priznanja.
– U istoj kategoriji priznanja smo dodjeljivali i udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, rekao je Kolega odgovarajući na pitanje zbog uspjeha na kojem području djelovanja od onih navedenih u Pozivu za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja, koji je objavio Grad Zadar, Gotovina treba primiti priznanje.
Po propozicijama javnog poziva gradske uprave Nagrada Grada Zadra dodjeljuje se za postignuća nastala u posljednje tri godine za zapažene rezultate i zasluge na području znanosti, gospodarstva, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekova okoliša, športa, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene, kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti.
Navedene propozicije proizlaze iz statuta Grada Zadra u kojem stoji da „Gradsko vijeće dodjeljuje javna priznanja za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada Zadra, a osobito naročite uspjehe u unapređivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, športa, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene, kao i za djela humanosti, plemenitosti i požrtvovnosti”.
Zapaženi rezultati na drugim područjima društvenog rada koje spominje Kolega potpadaju, dakle, u kategoriju drugih javnih djelatnosti.
– General Gotovina, pravedan i čist, dostojanstveno i ponosno danas na sudištu Haaškog tribunala brani istinu o sebi i Domovinskom ratu, istinu o Hrvatskoj. Solidarizirajući se s njegovom žrtvom dodjeljujemo mu nagradu koja bi mu trebala biti podrška da hrabro ustraje. Mnogi bi rado željeli zaboraviti, zatvoriti oči, jer onda problem Gotovina za njih ne postoji. Nije Ante Gotovina vodio svoj privatni rat, već oslobodilački i legitiman s najmanje moguće žrtava na obje strane. Da je pripadnik velikog naroda bio bi slavljen, ali nije, nego je pripadnik malog naroda. Ako smo mali, nemojmo sebi raditi da budemo još manji. Moj je osobni stav: dok bude ovakvih kakav je Ante Gotovina, bit će i Croatije, zaključio je Živko Kolega.