Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Priča o ribolovnom fanatiku

09.11.2011. 23:00
Priča o ribolovnom fanatiku


U sklopu „Morskog utorka” svoje tradicionalne i vrlo popularne manifestacije Gradska je knjižnica Zadar minulog utorka organizirala predstavljanje knjige Tonćija Žanka – Tone „Big Game Adriatic: Ribolov s Antunom Rocom”. Knjigu je predstavljao autor koji je u sklopu „Morskog utorka” u Gradskoj knjižnici Zadar već gostovao 2004. godine, a publika je zanimljivo predavanje mogla pratiti uz projekciju fotografija na ovu temu.
Tonći Žanko – Tona, autor ove knjige koja na 176 stranica opisuje doživljaje iz ribolova s jednim od najboljih sportskih ribolovaca na velike jadranske ribe, je rođen 1970. godine u Splitu. Od malih nogu, kako kaže, većinu vremena provodi na moru baveći se brojnim aktivnostima s njime povezanima kao što su: ronjenje, plivanje, proučavanje biologije mora, podvodno fotografiranje, gradnja i opremanje brodova, zaštita mora i, naravno, ribolov. Godine 2003. objavio je knjigu „Lov gofova i zubataca teškom panulom”, 2006. „Jadranski sparidi – od špara do cara”, 2008. dječju knjigu „Nino otkriva more”, te 2009. dječji roman „Modro putovanje”. Iste je godine objavio knjigu „Ribolov iz barke”.
– Često dolazim u Zadar i mogu vam kazati kako imate predivan arhipelag i kako ste vrlo sretni što tu živite. Ovo je moja prva knjiga gdje ja nisam glavni akter. To je Tonći Roca, izvrsni ribolovac koji mi je pokazao svoje majstorsko umijeće u ribolovu na velike ribe. Za mene je teška panula vrhunac ribolova, a uloviti gofa od kojih 25 kilograma neopisiv užitak koji mi, budući ga ove godine još nisam osjetio, sve više nedostaje. Tonći Roca takvu ribu lovi na varalicu i postiže izvanredne rezultate. Lovi sa štapom i posjeduje savršen osjećaj za korenat (struju op. a.) i za udaljenost. Poznaje sva ribolovna mjesta, odnosno pozicije, a iza njega su godine iskustva. Ukratko on je ribolovni fanatik, kazao je u prvom dijelu izlaganja Tonći Žanko – Tona te u drugom nastavio govoriti o vrstama ribolova, poput onog na luca, koje mu je Roca demonstrirao. Nadalje je kazao kako Roca nema tajni i kako je jedan od osnovnih preduvjeta uspješnog ribolova dobro pripremanje i uređivanje pribora.
Nakon zanimljivog autorova izlaganja uslijedio je dio u kojem mu je publika, očito vrlo dobro pripremljena i upoznata s tematikom, postavljala jednako zanimljiva pitanja.