Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Templara više nema, ali imamo čast i poštenje

09.11.2011. 23:00
Templara više nema, ali imamo čast i poštenje


Pakoštane su uvijek imale vitezove, oni nikad nisu ni otišli, tu je uvijek bilo hrabrih i časnih ljudi, istaknuo je Vulin


Sveučilište u Zadru jučer su posjetili vitezovi vranski. Dvije gospe i devet vitezova u punoj opremi družili su se sa studentima hrvatskoga jezika i književnosti, a posjet je organiziran u sklopu kolegija Hrvatska usmena književnost na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost. Posjet je organizirala prof. dr. sc. Vanda Babić koja i inače u sklopu svojih kolegija za studente organizira raznovrsna gostovanja, predavanja i izlete.
Vrijednost hrvatske kulture
– Svi moji kolegiji nose u sebi crtu čuvanja tradicijske kulture Hrvata. Svi oni govore o povijesti, jeziku i svemu onome što nas čini nacionalno posebnim. Naravno, svoju kulturu uspoređujemo i s drugim kulturama, ne radi se tu isključivo o veličanju samih sebe, već o tome da studenti trebaju znati svoju povijest, svoju kulturu, znati što čuvati i očuvati i s čime se predstaviti Europi i svima onima koji žele znati više o nama. S druge strane, u Zadarskoj županiji zaista imamo što pokazati. Tradicijska kultura, običaji, vjerovanja, priče, legende… Toliko toga se krije od Kolana do Stankovaca i bilo bi šteta da u okvirima svojih predmeta i kolegija ne pokažemo mladim ljudima koji dolaze u Zadar iz svih dijelova Hrvatske, ono što hrvatsku kulturu čini posebnom i daje joj jednu vrijednost u europskom mozaiku kulture, istaknula je profesorica Babić.
Studentima je povijest vitezova vranskih predstavio potpredsjednik Udruge vitezova vranskih Ante Vulin iz Pakoštana. Osim povijesti viteštva u Vrani Vulin je govorio i o viteškom kodeksu časti, Jusufu Maškoviću, Hrvatu koji je postao turski vitez te admiral turske vojske u Carigradu, ostacima Vrane, viteškom oružju i sl.
– Studentima želimo prikazati povijest uživo, pokazati im što se to događalo prije tisuću godina u našem kraju i kakva je povijesna postrojba nekad postojala ovdje na našem terenu, ali i odgovoriti na pitanja o poslanju križara, templara u tom razdoblju od 1075. do 1312. godine, istaknuo je Vulin.
Poduka iz mačevanja
Iako su s pažnjom i zanimanjem slušali izlaganje, najzanimljiviji dio studentima je ipak bio kad su im vitezovi ustupili svoje verižnjače, kacige, mačeve, lukove i strijele i ostalu opremu da razgledaju i isprobaju. Puno zanimanja izazvala je i kratka poduka iz mačevanja viteza Nenada Vertovšeka, koji je osim pokazivanja tehnike pojasnio i kodeks časti kod viteške borbe.
Doba vitezova templara odavno je završilo, no oni još i danas predstavljaju pojam poštenih ljudi koji žive po kodeksu časti. Tu poruku Vulin je pokušao prenijeti i studentima: ponašati se časno i pošteno. Zaključio je kako viteštvo u Hrvatskoj nije mrtvo i da Pakoštane i Hrvatska imaju svoga viteza.
– I danas imamo velikoga hrvatskoga viteza koji se držao kodeksa časti, Antu Gotovinu, ali za tu obranu svoje domovine morao je odgovarati. Pakoštane su uvijek imale vitezove, oni nikad nisu ni otišli, tu je uvijek bilo hrabrih i časnih ljudi, zaključio je Vulin.