Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U ribolovu zaboravljaju brige i prisjećaju se prošlih emotivnih susreta

09.11.2011. 23:00
U ribolovu zaboravljaju brige i prisjećaju se prošlih emotivnih susreta


Razna udruženja i aktivnosti koje, primjerice, provodi HVIDRA puno znače ratnim invalidima i braniteljima da se ne osjećaju zanemarenima i napuštenima, kao što se to ponekad osjećamo od strane države i Vlade kojima smo zanimljivi tek u predizborno vrijeme, govori Levanić


Kugle, ribički štapovi, boće, strelice, reketi… sportska oprema je jučer u Zadru bila jako zaposlena na nekoliko lokacija 17. svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata (SŠNIDOR). Više od 900 sudionika, među kojima je 45 zadarskih, raspodijelilo se po afinitetima, a moglo se naći za svakog po nešto – i za stopostotne invalide, slijepe ili one u invalidskim kolicima. Nježniji spol se uglavnom našao u pikadu, a sportske ribiče koji su lovili duž zadarske rive poslužilo je lijepo vrijeme i mirno more.
U društvu Brusine
Tihomir Hološ iz Orahovice lovio je odmah ispred zgrade Sveučilišta dok mu je “leđa čuvao” Špiro Brusina. Špiro se ne miče i ne priča pa je dobro društvo za ribolov, a mi smo propitkujući Tihomira možda i potjerali koju ribicu.
– Za mamac imam dagnje, lignje, morske crve, ali ulovio sam tek nekoliko malih ribica. Ali dobro, tek smo počeli, rekao je Tiho koji je u Zadar na natjecanje došao s još njih četrdesetak iz Virovitičko-podravske županije.
Malo dalje od njega strpljivo je pecao Željko Sliško iz Požege. Ulovio je nekoliko malih, ali kako je rekao, čeka velike ribe.
– Ma, mi smo žabari, nismo mi navikli na ove morske ribe, govori on u smijehu dok istovremeno kontrolira štap. Već je drugi put u Zadru na ovom natjecanju i kaže da je organizacija odlična, vrijeme krasno, sportovi zanimljivi, ali od svega je najbolje – druženje.
Inače je Željko sportski ribolovac i natječe se u trećoj ligi Hrvatska – istok. I u ratnim godinama se držao istoka pa je kao bolničar bio na prvoj crti bojišnice diljem cijelog istočnog ratišta. Tamo se razbolio od teške bolesti koja mu je ostavila velike tjelesne posljedice i invaliditet od 30 posto.
– Zato nastojim biti što aktivniji u sportu i u društvu jer te aktivnosti, a posebno skupovi poput ovog natjecanja, pomažu nam fizički i psihički ublažiti posljedice rata, govori Željko.
Puno više od sportskog natjecanja
Ulovljena riba ide na vagu i proglašavaju se pobjednici, a da sve prođe u redu i po propisima, da ne bi netko prije vaganja stavio olovo u ribu kao što se jednom ranije dogodilo, natjecanje se održava pod budnim okom delegata. Tako su i po rivi šetali i ribiče kontrolirali delegati u žutom, a među njima i Damir Levanić, predsjednik Nadzornog odbora HVIDRA-e Krapinsko-zagorske županije.
Iz te županije je došlo njih 37, a htjelo ih je doći i puno više pa su se za izbor reprezentacije vršila predtakmičenja. Ovo natjecanje se tamo, kaže Levanić, željno iščekuje.
– Logistika, smještaj, hrana, cijela organizacija je na visokoj razini, a sudionici se ovdje opuštaju i jako lijepo provode. Ima nas iz raznih brigada, sretali smo se po ratištima, stvorila su se prijateljstva i ovo je prilika da se opet sretnemo i da se ta prijateljstva obnove. Tako da su emocije jake i ovo je puno više od sportskog natjecanja, kaže Levanić, koji je inače i predsjednik nogometnog kluba u svom mjestu Lobor.
– Razna udruženja i aktivnosti koje na primjer provodi HVIDRA puno znače ratnim invalidima i braniteljima da se ne osjećaju zanemarenima i napuštenima, kao što se to ponekad osjećamo od strane države i Vlade kojima smo zanimljivi tek u predizborno vrijeme, govori Levanić.
Ruku na srce, kaže on, nije ovo to zašto smo se borili, a kada smo išli u rat nije nas nitko ništa pitao.
– Možda smo i mi krivi što se nismo više aktivirali u doba mira, kao što smo u ratu. Ali bilo je svega, i puno rastava, depresije, alkoholizma, a sudjelovanje u društvenim aktivnostima, mene je osobno izvuklo iz svega toga, govori Levanić, opravdavajući tako i cilj organizatora ovog natjecanja – psihička i zdravstvena rehabilitacija i očuvanje društvenog života onih koji su dio sebe žrtvovali za slobodu svoju zemlje.