Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadru se nudi Dubrava

09.11.2011. 23:00
Zadru se nudi Dubrava


Za Zadar je najvažnije da je najmanje pola klubova u ligi s kojima igračice Marije Mazije ne bi trebale biti u drugom planu, posebno ne na Višnjiku


Gospić je svijet za sebe, Novi Zagreb i Jolly su najbliža pratnja, iznenaditi mogu Pula i Studenac Omiš, a ostali će se boriti da budu što bliže gornjem domu. Tako bi se nakon 4. kola mogla opisati situacija u A-1 ligi košarkašica u kojoj su Zadranke prošli vikend bile slobodne (Požega je odustala). U tri nastupa ekipa s Višnjika kod kuće je pobijedila Agram i izgubila od Jollyja, baš kao i na gostovanju kod Pule. Početak u skladu s očekivanjima. S obzirom da iz lige ispada samo najlošija ekipa u Zadru su kao prvi cilj istaknuli upravo to – izbjeći fenjer. Prema trenutačnoj situaciji na ljestvici Dubrava se čini najugroženijom. Četiri uvjerljiva poraza za sada guraju Dubravu u prvi plan kada je riječ o selidbi u niži rang. No, Dubrava je imala vrlo težak raspored (Gospić i Omiš kod kuće, Pleter i Novi Zagreb u gostima) i tek će se nakon utakmica s klubovima iz donjeg dijela ljestvice znati više o kvaliteti te ekipe. Skroman dojam ostavili su i zagrebački klubovi Agram i Croatia i čini se da je riječ o ekipama s kojima bi Zadranke mogle biti najmanje ravnopravne. Riječki Pleter je pokazao snagu još na pripremama kada je pobijedio Zadar na Višnjiku. Iako debitantice Riječanke za sada guraju jako dobro i nije nemoguće da iznenade i nekoga od favorita, posebno u svojoj dvorani. Na sličnim pozicijama je i Medveščak za koji je u 4. kolu odličnu utakmicu protiv Croatije odigrala Iva Borović (27 koševa).
Za Zadar je najvažnije da je najmanje pola klubova u ligi s kojima igračice Marije Mazije ne bi trebale biti u drugom planu, posebno ne na Višnjiku. Konačno, to znači da i osmo mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje za prvaka, nije nemoguća misija. Iako s Višnjika stalno pozivaju na oprez A-1 liga ipak nije toliki bauk da bi od njene kvalitete bilo tko trebao strahovati. To se može pokazati već u sljedećem kolu (13. studenoga, 17.30 sati) kada je Zadar gost Croatije, ekipe protiv koje zadarske igračice nerijetko bolje igraju na Pešćenici nego u svojoj dvorani.
Iako će se, s obzirom na dominaciju Gospića, neki okrenuti razmišljanju o tome je li trebalo i dalje forsirati regionalnu ligu, koja se igrala gotovo jedno desetljeće, odgovor je vrlo jasan. Ništa manje dominantne posljednjih sezona Ličanke nisu bile ni u regionalnoj ligi. Dakle “problem” je u kvaliteti Gospića kojem Jolly za sada nije ni blizu. Do doigravanja tko zna što će biti, ali nakon pobjede Novog Zagreba u Šibeniku u prošlom kolu jasno je da se u hrvatskoj ženskoj košarci otvaraju i neke drugi, novozagrebački (s Glorijom Sikirić i Ivanom Blažević) vidici.


A-1 liga košarkašica




Rezultati 4. kola: Pleter – Dubrava 96:51, Medveščak – Croatia 78:73, Studenac Omiš – Gospić CO 60:91, Agram – Pula 53:80, Jolly JBS Š. – Novi Zagreb 65:83, Zadar slobodan.
Gospić 8, Novi Zagreb, Rockwool Pula 7, Medveščak, Jolly JBS 6, Pleter, Studenac Omiš 5, Zadar, Croati 2006, Agram, Dubrava 4
 U 5. kolu (12./13. studenoga) igraju: Croatia 2006 – Zadar, Dubrava – Medveščak, Gospić CO – Pleter, Novi Zagreb – Studenac Omiš, Rockwool Pula – Jolly JBS, Agram-ZG slobodan.


Balić se oporavila, Melada nije ostala


Ozljeda Davorke Bilić u 2. minuti utakmice 3. kola u Puli zabrinula je stručni stožer Zadranki. Ipak, nakon nekoliko dana odmora Balić je počela trenirati i za sada ne osjeća nikakve posljedice na spornom koljenu. Lucija Perica je u posljednje dvije utakmice bila na klupi, ali nije ulazila u igru. Njeno zdravstveno stanje se popravilo, no Marija Mazija kaže da ne zna koliko na Pericu može računati “s obzirom da nije redovita na treninzima”. Otpala je mogućnost angažmana Andreje Melade (1993.), igračice upotrebljive na poziciji beka-šutera, koja je lani igrala za Salonu.
– S Meladom bismo dobili vrlo kvalitetno pojačanje, no zbog studija na kraju neće biti ništa od njenog angažmana – zaključila je Mazija. Kako bilo, dvoboj s Croatijom zbog ozljeda propustit će Marija Erslan i Mateja Žilić, kojih posljednjih tjedana nema na treninzima. Zbog toga je Mazija u pomoć pozvala kadete Zadra, pa su tako četvorica mladih Zadrana ovaj tjedan pomagala Maziji na treninzima. Bez njih “pet na pet” ne bi bilo moguće igrati.