Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Dobri ljudi, pomozite Vukićima”

Autor: Suzana Bandić

09.11.2012. 23:00
“Dobri ljudi, pomozite Vukićima”

Foto: Zvonko KUCELIN



– S obzirom na to da su Hrvati toliko puta pokazali spremnost da pomognu obiteljima u teškim životnim situacijama, molimo da i ovaj put pokažu svoje veliko srce, da prikupimo novac, kako bi ova deveteročlana obitelj ostala u svom domu. Mislim da nakon jučerašnjeg događaja ne treba puno objašnjavati. Novac koji je potreban za otkup kuće iznosi 90 tisuća eura – Senka Župan


Zadarska obitelj Vukić, koja je u četvrtak ujutro nalogom Općinskog suda u Zadru i asistenciju jakih policijskih snaga usprkos pasivnom otporu njihovih prijatelja i aktivista Živog zida, deložirana iz obiteljske kuće u Arbanasima, i jučer je bila tema dana ne samo u Zadru već u cijeloj državi. Kako je poznato, njihova je kuća zbog poreznog duga, koji je sa 92 tisuće kuna s kamatama narastao na 288 tisuća kuna, na javnoj dražbi pokrenutoj od Porezne uprave Zadar prodana Baškarija gradnji d.o.o. iz Buja, čiji je vlasnik slovenski državljanin Blaž Sotlar.
No za razliku od dana ranije, kada nije bilo potpuno jasno u kakvoj su poziciji Vukićevi nakon vraćanja u kuću, sada je sasvim jasno da je njihova deložacija samo prolongirana za 20 dana.
Roditelji i brat deložirani, Tina s obitelji ostaje
– Deložacija obitelji Vukić je uspješno provedena nakon čega je obitelj u dogovoru s vlasnikom privremeno omogućen pristup predmetnoj kući, a kako bi u roku od 20 dana našli rješenje za smještaj pokretnina i iste iznijeli iz kuće. Dakle, ne radi se o proceduralnoj pogrešci suda, kao ni o nalogu sutkinje ni sudskog ovršitelja za povratkom obitelji Vukić, kako se to moglo čuti u nekim medijima, već isključivo o internom dogovoru ranijih i novog vlasnika, što proizlazi iz prijepisa zapisnika sa sudskog uredovanja, pojasnila je Katarina Zdunić, glasnogovornica Općinskog suda u Zadru i viša sudska savjetnica.
Zdunić je podsjetila kako je zbog parničnog postupka koji je u tijeku pred Općinskim sudom u Zadru obitelj Tine Vukić Karađole pošteđena iseljenja.
– Ovrhovoditelj i treća osoba, Tina Vukić Karađole, koja ima izgrađeno potkrovlje na predmetnoj kući, ima suposjed ulaza, odnosno ulaznih vrata i stepeništa do svojeg dijela – potkrovlja predmetne kuće, rekla je Zdunić te napomenula i kako je ovrsi nazočilo 50 djelatnika MUP-a PU Zadar predvođenih načelnikom II PP Tomislavom Škarom.
B.a.b.e. se pitaju gdje su ministri
Čudo koje su tako silno Vukićevi očekivali, dakle, nije se dogodilo već su se morali suočiti sa surovom stvarnošću koju, čini se, ne mogu promijeniti ni apeli, podrška i očitovanja raznih nevladinih institucija, građanskih udruga pa i političkih stranaka. Među inima na deložaciju obitelji Vukić reagirala je i Udruga B.a.b.e., ocjenivši da su mjerodavne institucije sramotno zakazale i pokazale nedostatak socijalne osjetljivosti za zadužene građane. Iz organizacije, uz ostalo, poručuju kako se “srame jer žive u državi bezdušnosti i nedostatka temeljnog osjećaja solidarnosti i milosrđa prema ljudima”.
– Vrisak djece, padanje u nesvijest, izbacivanje devet članova obitelji na ulicu ne mogu zaokupiti pažnju članova Vlade koji rade tako važan posao i toliko su nezamjenjivi da se ne mogu baviti pojedinačnim ljudskim sudbinama, ocjenjuju iz ove udruge, te se pitaju gdje je u vrijeme deložacije bila ministrica socijalne politike i mladih kao i ministar unutarnjih poslova.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Otvoren žiro-račun za otkup kuće




Svaki građanin/ka koji želi pomoći, novac može uplatiti na br. žiro računa otvorenog u Erste banci: Ante Vukić, 2402006-3102384442, model 00, poziv na broj 3102384442, svrha: pomoć obitelji Vukić.