Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izložba koja gradi mostove

Autor: Valentina Mlađen

09.11.2012. 23:00
Izložba koja gradi mostove

Foto: Marin GOSPIĆ



Na izložbi je postavljeno dvadesetak radova bugarskih umjetnika koji na apstraktan način tematiziraju Mediteran, ženski akt, umjetnost, ples…


Bugarska veleposlanica Tanya Dimitrova  stigla je u Zadar da bi otvorila izložbu bugarskih umjetnika, sudionika međunarodne likove kolonije “Jadertina”, postavljenu u JK  “Uskok”.
Izložba do 17. studenoga
Na otvorenju izložbe sinoć u prostorijama kluba  Konstantin Kostov, predsjednik likovne udruge “Jadertina” pojasnio je kako su  izloženi radovi nastali kao  produkt rada na jednoj od  međunarodnih likovnih kolonija u organizaciji “Jadertine” te će izložba u prostorijama JK Uskok ostati  postavljena do 17. studenoga nakon čega se radovi,  na neko vrijeme, sele u galeriju Monami na Četiri kantuna.
Na izložbi je postavljeno  dvadesetak radova bugarskih umjetnika koji na apstraktan način tematiziraju  Mediteran, ženski akt, umjetnost, ples… Kako je zaključio Kostov o kvaliteti  radova nije potrebno govoriti, to će najbolje prepoznati  posjetitelji izložbe. Ipak, dovoljno govori i činjenica da  su nastali na uglednoj  međunarodnoj likovnoj koloniji.
Izložbu je posjetio i dogradonačelnik Grada Zadra  Dražen Grgurović koji je prije svega dobrodošlicu u Zadar poželio veleposlanici Dimitrov naglasivši da je i ova  izložba jedno od važnih događanja kojima se učvršćuju  veze između dvaju naroda.
Zajednički dom – Europa
– S bugarskom državom i  bugarskim narodom vezani  smo prijateljstvom i zajedničkim teškim iskustvom  prolaženja havarije komunizma. Uskoro ćemo im se  pridružiti i kao članovi Europske unije, a nadam se da  će se time uspostaviti još  čvršća veza Zadra s Bugarskom te da će ovakvih događaja biti još više i kod nas,  ali i u Bugarskoj, rekao je  Grgurović spomenuvši kako  se već duže vrijeme radi i na  mogućnosti uvođenja niskobudžetnih letova koji bi povezivali Zadar s bugarskim  gradovima.
Tanya Dimitrova pozdrav  okupljenima pročitala je na  hrvatskom jeziku. Naglasila  je kako Bugarska izuzetno  cijeni svoje umjetnike koji  su kulturni ambasadori Bugarske u svijetu zbog čega je  i ova izložba značajnog karaktera.
– Kulturni događaji poput  ovoga grade mostove među  narodima. Uvjerena sam da  ćemo uskoro svi zajedno biti  u Europskoj uniji. Dijelimo  iste poglede, iste ciljeve i isti  dom – Europu, zaključila je  Dimitrova najavljujući veliku zajedničku kulturnu  perspektivu.