Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mažoretkinje su simbol svakog grada, vrijeme je da i Zadar dobije svoje

Autor: Valentina Mlađen

09.11.2012. 23:00
Mažoretkinje su simbol svakog grada,  vrijeme je da i Zadar dobije svoje

Foto: Zvonko KUCELIN



Glavni rekvizit je štap koji se izrađuje posebno za svaku djevojčicu po dužini njezine ruke i svečana odora koja se, također sastoji od prepoznatljive plisirane suknjice, sakoa i kape, pojašnjava Željka


Uskoro bi se i Zadar trebao pridružiti gradovima koji kao jedan od svojih zaštitnih znakova imaju prekrasne djevojke u plisiranim suknjicama, sakoima i šeširićima, koje se usput odlično snalaze sa štapom. Naravno, riječ je o mažoretkinjama.
Naime, danas u 10 sati u prostorijama Udruge Nada (Franje Petrića 3, bivši fitness klub Walter’s Gym) počinju upisi u Zadarske mažoretkinje, a upisati se mogu sve zainteresirane djevojčice i djevojke od 1. do 8. razreda osnovne škole. Iako je Zadar već imao svoje mažoretkinje, one su se ugasile prije oko dvije godine te tako nisu uspjele zaživjeti kao simbol grada kao što je to slučaj sa zagrebačkim, osječkim, varaždinskim, splitskim ili drugim mažoretkinjama. No, ovoga puta projekt koji pokušava oživjeti mlada trenerica Željka Pasariček iz Kali ima sve preduvjete za potpuni uspjeh.
Uspješne mažoretkinje Ugljana i Pašmana
– Svaki veći grad ima svoje mažoretkinje, a i mnoga manja mjesta, one su postale svojevrsni simbol, zaštitni znak  – pogledajte samo zagrebačke mažoretkinje, niti jedna veća manifestacija ne prolazi bez njih. Zadar nažalost već dvije godine nema mažoretkinje i zato mi je velika želja da ih pokrenem i tu, kaže Željka koja iza sebe ima veliko iskustvo bavljenja mažoret plesom. U tom plesu je posljednjih petnaest godina, od čega sedam godina vodi mažoretkinje otoka Ugljana i Pašmana.
U tih sedam godina s otočnim mažoretkinjama Željka je osvojila tri zlatna i dva srebrena pehara s regionalnih i državnih natjecanja u organizaciji Hrvatskog mažoret saveza čije su punoprave članice posljednjih sedam godina. Na natjecanju održanom u Karlovcu Anđela Perin iz Kali osvojila je 1. mjesto kao solistica. 
Od prvih plesnih koraka otočnih mažoretkinja pa do sada, ugljanske i pašmanske mažoretkinje postale su prepoznatljive po svojim plavo-bijelim uniformama i odličnim rezultatima, a često ih se može vidjeti i na nastupima u Zadru pa će tako svoj rad prezentirati i 24. studenoga na Narodnom trgu za Dan grada Zadra.
– Kad sam krenula u osnivanje mažoretkinja na otoku bilo je jako teško. Toga ovdje nije bilo i ljudi nisu znali što je to točno. Danas imamo odličnu podršku lokalne zajednice, ali i roditelja koji nam u svemu pomažu i postali smo prepoznatljivi po svojim nastupima.
U Zadru je Željki namjera najprije osnovati kadetkinje (8 do 11 godina) i juniorke (12 do 14 godina), a kasnije, kaže, sve će se razvijati puno lakše kada bude postojala baza.
Skupa odora
– Prave mažoretkinje mogu biti samo djevojčice i one plešu u tri formacije: kadetkinje, juniorke i seniorke. Glavni rekvizit je štap koji se izrađuje posebno za svaku djevojčicu po dužini njezine ruke i svečana odora koja se, također sastoji od prepoznatljive plisirane suknjice, sakoa i kape, pojašnjava Željka. Iako je odora sa štapom dosta skupa, kako je upravo to zaštitni znak svih mažoretkinja i mjesta iz kojih dolaze, Željka je sigurna da će i lokalna zajednica prepoznati važnost mažoretkinja u gradu veličine Zadra te pomoći sponzorstvom i prostorom.
Do sada svoje mažoretkinje u našoj županiji imaju otoci Ugljan i Pašman, grad Biograd te Pakoštane, a Željka se nada kako će im se uskoro pridružiti i Zadar. Sve djevojčice zainteresirane za upis mogu doći danas u prostorije Udruge Nada u 10 sati ili se javiti voditeljici Željki Pasariček na broj mobitela 091 593 9677 ili e-mail adresu [email protected].


Hrvatske mažoretkinje među najboljima u svijetu




Mažoret ples razvio se još u 18. stoljeću u Francuskoj kada su djevojke hodale ispred vojne parade kao zamjena za dirigenta, one su svojim štapovima upravljale smjer kretanja orkestra, time se je nastojalo odlazak na bojište učiniti manje stresnim i ljudskijim. Kasnije su u njihovo stupanje ubačeni plesni pokreti te se mažoret proširio na cijeli svijet. Njihovo stupanje, vrtnja štapom ili bacanje štapa u zrak danas su prepoznatljivi svugdje u svijetu, a među najboljim svjetskim mažoretkinjama su svakako i Hrvatske koje na svim važnijim natjecanjima osvajaju nagrade.
Udrugu Hrvatske mažoretkinje 1994. godine je osnovao Anđelko Zorković, a ona je potom prerasla u Hrvatski mažoret savez koji se razlikuje od Hrvatskog twirling saveza gdje je naglasak na akrobacijama i gdje mogu nastupati i dječaci i djevojčice.