Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Putnicima oduzeli 650 zašiljenih predmeta

Autor: Siniša Klarica

09.11.2012. 23:00
Putnicima oduzeli 650 zašiljenih predmeta

Foto: Vedran SITNICA



Jedanaesti rujan svuda je na svijetu postrožio kontrole jer, kažu policajci, bolje da se svakog putnika pregleda, nego da kasnije dođe do tragedije
Iako Zračna luka Zadar svake godine obara rekorde u broju putnika, aerodromska policija ne bilježi značajnije sigurnosne probleme. U prvih deset mjeseci ove godine, kroz Zračnu luku prošlo je 353.765 putnika, od čega 320.854 putnika u međunarodnom prometu. To je čak 35 posto više putnika nego prošle godine. Zabilježeno je, također 7.482 letova, od čega 5.235 u međunarodnom prometu. No bez obzira na fizičke pokazatelje, sigurnost i propisano djelovanje aerodromske policije je na razini ponašanja policija na svim velikim svjetskim zračnim lukama.
No mora li baš svaki putnik prije ulaska u zrakoplov skidati cipele, remen, doslovce sve sa sebe, jer je eto tako, pored sve današnje tehnike teško otkriti terorističku prijetnju? Načelnik aerodromske policije PU zadarske Mirko Lukić i njegov pomoćnik Franko Iglić samo sliježu ramenima i kažu da policija ne propisuje, već samo provodi norme i propise koje određuju resorno ministarstvo i agencija za civilno zrakoplovstvo. Jedanaesti rujan svuda je na svijetu postrožio kontrole jer, kažu policajci, bolje da se svakog putnik pregleda, nego da kasnije dođe do tragedije. Stoga propisi koji vladaju na međunarodnim, vrijede i na domaćim letovima.
Uzimaju čak i rašpicu
Ipak, do sad nitko preko Zadra nije niti pokušao prenijeti eksploziv ili streljivo. Oružje, npr. lovačko ili sportsko, posebno se mora pakirati i ne smije biti u kabini zajedno s putnikom. No zaboravite li rašpicu za nokte u džepu, budite sigurni da ćete ostati bez nje. Isti je slučaj i s vašim omiljenim parfemom, bočicom vode, ako prelaze 100 mililitara.
Aerodromska policija ove je godine oduzela čak 650 zašiljenih predmeta i raznih alata koji su “kontrabandirani” i nalaze se na popisu, po sigurnost zrakoplova, opasnim stvarima. Određene stvari, ako su pakirane do dopuštene količine, moraju se zapakirati u vrećice volumena jedne litre, i samo na taj način mogu s vama u putničku kabinu.
U posljednje vrijeme, bilo je dosta povika na oduzimanje potrepština za malu djecu, ali se tolerira unos određene količine dječjih pomada, losiona, što za starije ne vrijedi. Sve je to aerodromska rutina, manje-više poznata onima koji često putuju zrakoplovima. Zadarski policajci kažu da su se putnici već naviknuli na ovako stroge mjere osiguranja.
“Zbrinuli” pijanu putnicu
Na sreću, ZL Zadar ne bilježi terorističku prijetnju, a jedan od najznačajnijih kršenja zakona bilo je putovanje u pijanom stanju. Većina hrvatskih medija objavila je priču o putnici koja već za rana jutra “napuhala” više od dva promila alkohola. Tako pijanu, kapetan zrakoplova je nije htio primiti, pa je udaljena iz aviona. No ni to joj nije bilo dovoljno, pa je počela vrijeđati policiju, nakon čega je zaradila zadržavanje u policijskim prostorijama i prekršajnu prijavu.
No, ovakve bizarnosti su rijetkost, isto kao i ona kad je je jedan putnik pokušao prokrijumičariti 76 paukova, među kojima i 46 crnih udovica.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU